США виступлять противником альтернативної світової валюти

Середа, 15 квітня 2009, 09:16

Вплив США дуже великий, щоб запроваджувати альтернативну щодо долару резервну валюту.

Таку думку агентству "УНІАН" висловив заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валерій Новицький.

На його думку, Америка виступить головним противником введення альтернативи долару як резервної валюти. Експерт вважає, що, попри продовження кризи і підрив упевненості в доларі, ця валюта в найближчому майбутньому збереже свій статус.

При цьому на подальшу перспективу Новицький припускає можливість перегляду пріоритетів у валютній корзині резервів країн за умови подальшого незадоволення доларом.

Реклама:

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб" Миколи Івченка, альтернативою долару може стати євро, який у сукупному резервному фонді всіх країн займає до 30%, що є другим за величиною показником після долара (більше 60%).

Проте, на думку Івченка, якщо розглядати євро як резервну валюту, то у нього також є низка недоліків.

"Статус резервної валюти передбачає, що більшість товарів продаються за неї, нафта має котируватися за її курсом, а також метали. І ще - нова резервна валюта має прийняти удар на себе за всіма основними розрахунками. Це поки не під силу євро", - каже експерт. Хоч би тому, що в емісійній політиці країни Європи програють США.

"Навіть подивитися на облікові ставки - американці знизили її майже до нуля - до 0,25%, а в країнах Європи вона залишається на рівні 1,25%", - зауважує Івченко.

Тому, за його словами, в найближчі 10-15 років долар залишатиметься основною резервною валютою в країнах світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: