Рекапіталізація банків вимагає зміни законів?

Понеділок, 13 квітня 2009, 18:17

Практичне проведення рекапіталізації банків стримується недосконалістю законодавства, яке не можна виправити підзаконними нормативними актами.

Про це заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Аналіз процесів, який необхідно пройти для рекапіталізації банків, виявив кілька слабких місць, які не можна ліквідувати за рахунок нормативних актів", - сказав він на брифінгу в Києві в понеділок.

Шлапак пояснив, що низка банків, які потребують рекапіталізації, мають досить високий статутний капітал, однак регулятивний капітал, тобто реальна його вартість на сьогоднішній день фактично дорівнює нулю.

У такій ситуації традиційне збільшення статутного капіталу за рахунок додаткового розміщення акцій призведе банки до банкрутства, вважає він.

За словами першого заступника голови секретаріату, додатковий закон, який повинна прийняти Верховна Рада, повинен допомогти провести переоцінку капіталів українських банків, а також прискорити всі процедури, пов'язані з рекапіталізацією банку.

"Ми вважаємо, що закон повинен дати певні і досить широкі повноваження новому керівництву, яке від імені держави прийде до такого комерційного банку", - сказав він.

Шлапак уточнив, що на цей час розроблено два законопроекти: один - в секретаріаті президента і другий - у Національному банку України. Він висловив надію, що ці два документи будуть розглянуті в парламенті, і законодавці вийдуть на єдиний проект, який буде прийнятий у стислі терміни.

Як повідомлялося, за оцінками Нацбанку, рекапіталізація за рахунок коштів державного бюджету буде здійснена, швидше за все, в сьоми-восьми банкам, хоча 26 комерційних банків відповідають критеріям, розробленим НБУ щодо рекапіталізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: