Банки просять відстрочити повернення кредитів НБУ

Понеділок, 13 квітня 2009, 16:20

Банки, які одержали рефінансування НБУ в четвертому кварталі 2008 року, почали в масовому порядку подавати клопотання про пролонгації кредитів.

За оцінками фінансистів, за два весняні місяці вони повинні були погасити близько 75-80 млрд. гривень з 105,4 млрд. гривень, наданих Центробанком в жовтні-грудні минулого року, однак подали прохання про продовження строків запозичень на 55-60 млрд. гривень, пише газета "Деловая столица".

"Дійсно, таких заявок в НБУ надходить досить багато, і можу сказати, що незабаром аналогічне клопотання буде оформлено і "Родовід Банком", - визнав виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем та тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Віктор Кравець.

Головна причина стрімкого зростання кількості таких прохань - відтік ресурсів з фінустанов, який не припиняється з початку року.

Реклама:

За даними НБУ, загальний депозитний портфель банківської системи в січні-березні скоротився на 43,8 млрд. гривень (12,3%).

За цей же проміжок часу уперше в історії українських фінансів було зафіксовано зменшення капіталу системи: за інформацією НБУ, за березень власний капітал фінустанов скоротився з 126,6 млрд. грн.. до 124,5 млрд. грн.

Одночасно зменшувалися надходження від погашення раніше наданих позик.

Опитані виданням експерти упевнені в подальшому збільшенні кількості заявок на продовження рефінансування НБУ.

У більшості випадків у них мова буде йти про пролонгації на 6-12 місяців.

Передбачається, що цього терміну вистачить, щоб покрити поточні витрати. В першу чергу фінансисти розраховують на перелом у свідомості вкладників.

"Березень показав, що паніка населення поступово сходить нанівець: якщо в лютому відтік депозитів фізосіб склав 5,5% (11,45 млрд. грн.), то в березні - лише 2,5% (4,88 млрд. грн.). З початку квітня ми почали відчувати приплив. Думаю, якщо ринок не підірвуть негативними новинами і продовжиться плавне зміцнення курсу гривні, то ресурсна база банківської системи помітно зросте завдяки депозитів фізосіб", - відзначив голова правління "УкрСиббанку" Сергій Наумов.

Фінансисти практично не сумніваються в тому, що НБУ піде назустріч підопічним і надасть їм відстрочки з погашення рефінансування.

Єдине, в чому не впевнені банкіри, так це в підтвердженні термінів, зазначених у клопотаннях: вони припускають, що замість 6-12 місяців позики їм пролонгує лише на три-вісім.

Крім того, експерти побоюються, що тотальні пролонгації навесні виллються в проблеми з отриманням нового фінансування банками, які до цього часу не користувалися кредитами НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!