Жеваго буде рятувати "Фінанси та кредит" на шкоду Ferrexpo

Понеділок, 13 квітня 2009, 11:32

Гірничорудна компанія Ferrexpo планує зворотній викуп до 10% своїх акцій на Лондонській фондовій біржі (LSE).

Якщо він відбудеться, free float компанії на LSE скоротиться до 3,9%, що значно знизить її ліквідність, пише видання "Комерсант-Україна".

Основний власник Ferrexpo Костянтин Жеваго має потребу в коштах для спасіння свого банку "Фінанси та Кредит", відзначають експерти.

Питання про надання Ferrexpo права викупу (buy back) до 10% своїх акцій включено до порядку денного зборів акціонерів, яке заплановане на 19 травня, повідомили в компанії в п'ятницю. Ціна покупки не повинна перевищувати середньоринкову більш ніж на 5%.

Викуплені акції можуть бути згодом продані, анульовані або використані для заохочення співробітників компанії, кажуть в Ferrexpo.

Зазначену пропозицію повинні схвалити 3/4 акціонерів. Але правління компанії буде вивчати доцільність buy back, беручи до уваги інші можливості інвестицій і фінансування, відзначають в Ferrexpo.

Основний актив Ferrexpo Plc - найбільший в Україні виробник залізорудних окатишів. 51% акцій Ferrexpo володіє Fevamotinico Костянтина Жеваго, 24,99% - RPG Industries чеського підприємця Зденека Бакая, понад 10% - співвласники "ПриватБанку" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, до 14% - free float.

"Якщо компанія має хороший операційний потік, у неї немає суттєвого боргового навантаження і планів за новими інвестиціями, то на її балансі з'являються вільні кошти, тримати які немає сенсу, - говорить аналітик ІГ "Ренесанс Капітал" Борис Красноженов .- Такі готівкові кошти через buy back можуть бути повернені акціонерам, які отримають можливість вкласти їх туди, де можна отримати більше повернення ".

Але викуп до 10% акцій Ferrexpo може негативно позначитися на привабливості самої компанії.

"Якщо викуп буде здійснюватися з вільного обігу, free float Ferrexpo може зменшитися до 3,9%, що призведе до зменшення привабливості та ліквідності акцій компанії", - наголошує Сергій Гайда.

Зараз buy back акцій Ferrexpo вигідний саме Костянтину Жеваго, бізнес якого потребує ліквідності.

"Підприємець відчуває гострий дефіцит коштів для порятунку банку "Фінанси та Кредит". А якщо в банку починаються проблеми, вони можуть перекинутися і на інші активи групи", - вважає аналітик ІК Concorde Capital Євген Червяченко.

У березні банк "Фінанси та Кредит" не зміг вчасно погасити синдикований кредит у 70 млн. дол. - І акціонери вирішили віддати уряду контрольний пакет банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: