"Газпромом" буде "вибивати" штрафи з "Нафтогазу"

Понеділок, 13 квітня 2009, 09:50

Газова війна Росії з Туркменією може відбитися на Україні.

Незважаючи на те що ремонт газопроводу Середня Азія-Центр повинен завершитися, зниження Росією на 90% закупівель туркменського газу, основним споживачем якого є Україна, поки що залишається в силі, пише видання "Комерсант-Україна".

"Газпром" підстрахувався на випадок, якщо Туркменія зможе відновити прокачування, - російська монополія пред'явила "Нафтогазу" штрафні санкції за недобір газу в березні, які можуть скласти 530 млн. дол.

Офіційно обидві сторони звернення не коментують. Але ще на початку березня російський прем'єр Володимир Путін заявляв, що "Газпром" не буде вимагати від України штраф.

"Не можна добивати партнерів", - говорив він. А заступник голови "Газпрому" Валерій Голубєв зазначав, що у "Нафтогазу" немає коштів на оплату штрафів, тому їх пред'явлення марно, хоча і додавав, що рішення з цього питання буде прийматися "в залежності від конкретних умов".

У першому кварталі "Нафтогаз" купив в "Газпрому" вдвічі менше передбачених контрактом обсягів - 2,5 млрд кубометрів газу, причому в березні відбір склав близько 0,95 млрд. кубометрів при плані 2 млрд. кубометрів.

В контракті між компаніями передбачений штраф на рівні 150% вартості недобраного обсягу в жовтні-березні, і 300% - в інший час.

Таким чином, штрафні санкції за недобір газу в березні можуть скласти 530 млн. дол.

Частково Україну рятує аварія на газопроводі Середня Азія-Центр-4 (САЦ-4). Скориставшись аварією, "Газпром" має намір і далі закачувати менше туркменського газу, який призначений для України, говорить джерело в монополії.

Аварія на газопроводі САЦ-4, по якому газ надходить із Туркменії до Росії через Узбекистан і Казахстан, сталася в ніч на 9 квітня. В результаті були призупинені поставки туркменського газу в Росію. І в Туркменії, і в Росії кажуть, що причиною аварії, швидше за все, став надлишковий тиск газу в трубі.

Сьогодні, згідно із заявою уряду Туркменії, ремонт на газопроводі повинен закінчитися. Але "Газпром" не повідомляє, на який термін введено обмеження закачки.

Голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що такі ситуації повинні бути прописані в технічній угоді між компаніями. Подібний документ минулого тижня підписали "Газпром" і "Нафтогаз". Чи існує аналогічна угода між Росією та Туркменією, з'ясувати не вдалося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!