Газовий сектор України може не отримати інвестиції?

Вівторок, 31 березня 2009, 14:21

Якщо Україна не реформує газовий ринок, вона не зможе отримати кошти на модернізацію газотранспортної системи.

Про це заявив у виступі з трибуни Верховної Ради України голова фракції "НУ-НС", голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко, повідомляє прес-служба Комітету Верховної Ради з питань ПЕК.

На його думку, підписана в Брюсселі Декларація щодо модернізації нашої ГТС безперечно вигідна та необхідна для України, проте водночас ставить перед Україною нові й складні завдання.

"За багато років співпраці ми нарешті отримали від Євросоюзу значну політичну підтримку - та ще й у такому важливому для нас газовому питанні. Але поки що ми маємо лише декларацію про наміри і політичний аванс від ЄС та міжнародних банківських структур. На черзі - розробка та реалізація конкретного плану реформування нашого газового сектору", - зазначив Мартиненко.

Реклама:

Він назвав найважливішим завданням як для уряду, так і для Верховної Ради України розробку та прийняття законопроекту "Про засади функціонування ринку природного газу".

На думку голови парламентського комітету з ПЕК, записані в Декларації терміни - протягом 2010-2011 років - є цілком прийнятними.

"Встигнемо і ухвалити законопроект, і провести основні реформи. Адже і в уряді, і в профільному Комітеті вже є певні напрацювання", - наголосив народний депутат.

Крім того, Мартиненко вважає, що для збільшення пропускної спроможності української ГТС потрібні переговори у форматі Європейський Союз - Україна - Росія.

"На мою думку,  необхідна ще одна конференція в рамках цього газового трикутника. І якщо Росія підтвердить своє бажання брати участь у модернізації ГТС, то треба її залучати - на принципах, зафіксованих у Декларації.  На принципах рівноправного партнерства, а не політичних вимог", - відзначив голова парламентської фракції "НУ-НС".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!