Тимошенко чекає від Путіна відповіді про 5 мільярдів

Четвер, 19 березня 2009, 10:04

Протягом найближчих двох тижнів прем'єр-міністр Юлія Тимошенко збирається до Москви на засідання міжурядової комісії.

Це підтвердила виданню "Ведомости" прес-секретар прем'єра Марина Сорока, однак порядок денний комісії вона коментувати не стала.

Однак за словами радника Тимошенко Олександра Гудими, головне питання - виділення кредиту Україні на 5 млрд. дол.: Тимошенко вже обговорювала це з російським колегою Володимиром Путіним і тепер чекає його рішення.

Яких умов кредиту хотів би Київ, Гудима не каже. Але зазначає, що гроші передбачається направити на покриття дефіциту бюджету, насамперед на допомогу "Нафтогазу України".

Реклама:

Обговорюваний розмір ставки - 10-12% у рік.

"Росії ця позика вигідна. Вона гарантує платежі "Нафтогазу" "Газпрому", - каже Гудима.

У 2009 році "Нафтогаз" мав купити 40 млрд. куб м російського газу, витративши близько 9,2 млрд. дол. (якщо рахувати за середньорічною ціною, названою в січні українськими чиновниками). Але під час кризи попит на газ в Україні, як і в інших країнах, падає: у січні-лютому імпорт скоротився вдвічі до планової цифри. І "Нафтогаз" попросив "Газпром" змінити договір, знизивши річний обсяг закупівлі до 33 млрд куб. м.

За умовами контракту в 2009 році "Нафтогаз" повинен заплатити за 100% контрактних обсягів не залежно від того, скільки фактично обрано, нагадує директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Ціна питання для України - близько 1,6 млрд. дол. за недобраний газ, додає він.

Гудима запевняє, що принципово - на рівні прем'єрів - це питання уже вирішене: обсяги постачання будуть скорочені. А паралельно вирішене й аналогічне питання для "Газпрому", додає він, уточнюючи, що йдеться про транзитний контракт "Газпрому" і "Нафтогазу".

За ним "Газпром" зобов'язаний прокачати 120 млрд куб. м і в будь-якому випадку заплатити "Нафтогазу" близько 2,35 млрд. дол. Однак у січні-лютому транзит "Газпрому" Україною скоротився в 2,2 рази до 2008 року (до 11 млрд куб. м при плані на весь I квартал у 29,5 млрд куб. м).

Про те, що "Газпром" попередньо погодився на скорочення постачань до 33 млрд куб. м, заявив у середу міністр палива України Юрій Продан.

Підприємець з оточення Тимошенко додає, що обговорювалося і питання про перегляд транзитних обсягів.

Офіційних коментарів немає. Співробітники "Газпрому" і "Нафтогазу" кажуть, що формально жодних правок у контракти не вносили.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!