"Двадцятка" найнадійніших українських банків

Середа, 18 березня 2009, 10:27

З 20 найбільш надійних банків в Україні 16 повністю або частково належать іноземним акціонерам.

Про це йдетьмся в дослідженні видання "Дело" за сприяння провідних фінансових аналітиків.

При складанні рейтингу надійності враховувалася низка фінансових показників банків, експертні оцінки, а також рейтинги міжнародних рейтингових агентств та рівень потенційної підтримки акціонерів банку.

За дослідженням, виділили 4 групи фінустанов, до яких увійшли 20 банків, які посіли найвищі місця в рейтингу.

Реклама:

До першої групи банків увійшло відразу сім установ, три з яких державні: два українських - "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" і російський "дочірній банк" "Сбєрбанку Росії". Те, що саме у держбанків в рейтингу надійності найвищі місця, цілком закономірно - стійкість цих фінустанов, по суті, гарантується державою.

Тим не менш високі місця цих банків у рейтингу надійності пояснюються не тільки наявністю держави в числі акціонерів, але і гарними фінпоказникіамицих установ.

Якщо говорити про українські банки, то в кінці 2008 року уряд докапіталізував "Ощадбанк" і "Укрексім" на 15 мільярдів гривень, що вивело ці фінустанови в лідери українського ринку за рівнем капіталізації.

Також українські держбанки дуже непогано заробили минулого року - прибуток "Укрексіму" склав 620 мільйонів, а "Ощадбанку" - 300 мільйонів гривень.

Що стосується української "дочки" "Ощадбанку", то одночасно і слабкою, і сильною стороною цієї фінустанови є те, що його материнський банк - "Сбєрбанк Росії" - користується значною підтримкою російського уряду.

Активи російського "Сбєрбанку" на початку 2009 року становили 160 мільярдів доларів, що на третину більше, ніж сумарні активи всієї української банківської системи (120 мільярдів доларів).

Крім держбанків, до найбільш надійних потрапили ще 4 фінустанови: "Райффайзен Банк Аваль", "Сведбанк", "Сітібанк Україна" і "Укрсіббанк". Усіх їх об'єднує те, що вони є дочірніми банками найбільших міжнародних фінансових груп.

Слідом за сімкою лідерів розташувалося 3 фінустанови з другої групи. До неї увійшли лише банки з іноземним капіталом: "ІНГ Банк Україна", "Укрсоцбанк" і банк "Форум".

Стільки ж фінустанов потрапило і до третьої групи: "ВТБ Банк", "Сведбанк-Інвест" та "Універсал Банк".

Четверта група банків виявилася більш численною, у ній виявилося відразу 7 фінустанов: "Донгорбанк", "Індекс-Банк", "Каліон Банк Україна", "ОТP Банк", "Унікредит Банк", "Хрещатик" та "Ерсте Банк". Варто відзначити, що дві фінустанови з четвертої групи - "Хрещатик" і "Донгорбанк" є банками з українським капіталом (єдині в рейтингу).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!