"Газпром" не поспішає підписувати технічну угоду з "Нафтогазом"

Понеділок, 9 лютого 2009, 11:33
 

"Газпром" висунув низку неприйнятних для України вимог щодо умов технічного угоди з НАК "Нафтогаз України", яка є невід'ємною складовою контракту про транзит газу, але ще не підписана.

Про це йдеться у статті видання "Зеркало недели", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, російська сторона вимагає обов'язкової присутності на українських газовимірювальних станціях (ГІС) представників незалежних аудиторських компаній. Зараз на цих ГІС вже працюють представники "Газпрому" та європейських компаній-одержувачів газу.

"Газпром" також вимагає, щоб "Нафтогаз" самостійно забезпечував російський транзит технологічним газом.

Крім того, "Газпром" вимагає внести в угоду пункт, згідно з яким "відновлення подачі газу на територію України має відбуватися в такій послідовності: ГІС "Суджа 1400", ГІС "Писарівка", ГІС "Суджа 1200", ГІС "Валуйки", ГІС "Кобрин" і "Мозир" і далі за необхідністю".

Українська сторона погодилася підтримати внесення цього пункту, але тільки в іншій послідовності підключення: першими повинні включатися ГІС "Валуйки" та "Писарівка", щоб схід України не залишався без газу, а потім можна включати інші ГІС у будь-якій послідовності.

Відповіді російської сторони на цю пропозицію поки що немає.

Єдиний прийнятний для України пункт угоди, за якими сторони досягли згоди, передбачає перехід України на методику средньозваженого підрахунку протяжності транзиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!