Савченко пророкує укріплення гривні до літа

Понеділок, 9 лютого 2009, 11:16

До кінця літа курс гривни до долара зміцниться.

Такий прогноз озвучив в ефірі телеканалу TBi заступник голови НБУ Олександр Савченко.

За його словами, у світі дефіцит долара досягне свого апогею в найближчі два-три місяці, потім буде статус-кво в американській фінансовій системі.

"Із прибутковістю нуль американські інвестори жити довго не зможуть, і долар знову кинеться на ринки, що розвиваються, шукати велику прибутковість", - відзначив Савченко. У той же час він не зміг уточнити, до якого рівня зміцниться гривня.

Реклама:

Савченко вважає очевидним, що під кінець року всі валюти почнуть дорожчати до долара, і гривня - не виняток. "Якщо фінансовий план Обами буде прийнято, то дефіцит бюджету в США буде наближатися до 6%, якщо його скоригують - у районі 5%. За таких умов рано або пізно долар почне падати в ціні", - пояснив один із керівників НБУ.

За його словами, в Україні на рахунках підприємств і в населення накопичуються долари в очікуванні девальвації, а "ситуація може розгорнутися так, що буде ревальвація".

Савченко уточнив, що на сьогодні золотовалютні резерви складають 28 млрд. дол. при тому, що на цей рік потрібно профінансувати всього 10-16 млдр. дол. по зовнішніх зобов'язаннях, таким чином, запас міцності є. Він упевнений, що дефолт Україні не загрожує, "принаймні державі і державним підприємствам".

Один із керівників Нацбанку додав, що комерційні структури, що напозичали грошей за кордоном, могли б і не повертати їх таким ризиковим інвесторам , що позичали на півроку під високі відсотки і розраховували свої ризики.

"Вважаю, що не повинні ні НБУ, ні уряд рефінансувати зовнішні заборгованості комерційних структур, і тим самим ми можемо ще зменшити наші зобов'язання перед нашими західними партнерами", - думає Савченко.

У той же час, заступник голови НБУ не виключає, що МВФ може відмовити Україні у виділенні другого траншу по кредиту, якщо українська сторона не переконає Фонд.

"Припускаю, що буде голосування (ради директорів МВФ), і воно може бути суперечливим. Я припускаю, що МВФ, зваживши всі "за" і "проти", підтримає економіку України", - прогнозує А.Савченко.

Він відзначив, що немає ніяких підстав для припинення співробітництва з МВФ за винятком суб'єктивних. Під такими суб'єктивними факторами заступник голови Нацбанку має на увазі "мистецтво ведення переговорів, мистецтво аргументації, дотримування не тільки букви, але й духу угоди, яка досягнута з МВФ".

Також Савченко уточнив, що потрібно робити все, щоб інфляція була мінімальною - не більше 15-18%, робити все для стабільності національної валюти з наступним посиленням гривні до літа.

Необхідно обґрунтувати коректування бюджету на цей рік, оскільки восени минулого року, коли підписувалася програма співробітництва з МВФ, ще ніхто не припускав усієї глибини кризи, у тому числі і Фонд. Тому програма співробітництва вимагає коректування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!