"Газпром" розсекретився

Понеділок, 9 лютого 2009, 10:42
 

Відкрите акціонерне товариство "Газпром" оцінює будівництво газопроводу "Південний потік" у 19-24 млрд. євро.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на російську газету "Комерсант".

"На фоні різкого падіння експортної виручки "Газпром" планує запустити найдорожчий у своїй історії проект. На зустрічі з інвесторами у п`ятницю Олександр Медведєв уперше розкрив загальний кошторис газопроводу «"Південний потік", який по дну Чорного моря 2015 року має з`єднати Росію з Південною Європою. Досі вартість проекту тримали в таємниці. У презентації пана Медведєва будівництво "Південного потоку" оцінюється в 19-24 млрд. євро", - повідомляє видання.

Наголошується, що з цієї суми не менш як 4 млрд. євро припаде на підводну частину газопроводу, яку побудує СП "Газпрому" та ENI (50 на 50). Ще 15-20 млрд. євро доведеться витратити на наземну частину - від Болгарії до Австрії (1,3 тис. км) і адріатичного узбережжя Греції (990 км).

Реклама:

У підсумку вартість і довжина газопроводу залежатиме від обраного маршруту.

"Найкоротший з них проходить шельфом Росії, України, Румунії та Болгарії. Другий обходить Румунію стороною. Решта два передбачають прокладання труби шельфом Росії, Туреччини та Болгарії - на випадок конфлікту з Україною", - зазначає видання.

Повідомляється, що міжурядові угоди про будівництво газопроводу вже укладено з Болгарією, Сербією, Угорщиною та Грецією. Залишилося погодити документи зі Словенією та Австрією.

Раніше "Газпром" оцінював проектну потужність трубопроводу в 31 млрд. куб. м газу на рік, проте минулого тижня Медведєв сказав, що "Південний потік" може постачати до 47 млрд. куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!