Позитвна динаміка не дає "позитиву" фондовим ринкам

П'ятниця, 6 лютого 2009, 13:57 -
 

У період з 29 січня до 4 лютого 2009 року фондові ринки світу повернулись до низхідного тренду.

Це відбулося незважаючи на деяке зростання індексу промислового виробництва у США та посилення стабілізаційних заходів у Сполучених Штатах, Японії, Австралії та інших країнах, повідомляється у щотижневому аналітичному звіті УАІБ (Української ассоціації інвестиційного бізнесу).

Нова корпоративна статистика міжнародних компаній і банків переважно була гіршою порівняно з попередніми прогнозами.

За звітними даними, останній квартал 2008 року стане шостим поспіль періодом падіння прибутків компаній у світі.

Реклама:

Протягом тижня міжнародні рейтингові агентства понизили рейтинги багатьох корпорацій та держав. Песимізму додали макроекономічні дані США: у січні понизився індекс споживання, зросло число безробітних. За сім днів ключові американські індекси впали на 3-5%.

Азійські ринки були підтримані зниженням ставок центральних банків, розширенням фінансової підтримки урядів та покращенням позицій автомобільних та технологічних компаній. Результат японського ринку за 29 січня - 4 лютого склав близько -1%, китайські ж індекси за два тижні зросли на 4-7%.

Російські індекси РТС та ММВБ продемонстрували дуже різні результати (-5,77% та +2,14% відповідно), що пов'язано з девальвацією рубля відносно долара США.

На загальносвітовому тлі український фондовий ринок виглядав цього тижня ще менш оптимістично Індекс ПФТС втратив 8,29% і опустився до 254,94 пункта, що відповідає рівню кінця жовтня 2008 року, зазначають експерти УАІБ..

Відображаючи ускладнення ринкової ситуації, за 29 січня-4 лютого 2009 року чисті активи відкритих ІСІ (інститутів спільного інвестування), відповідно до даних УАІБ, зменшились на 6,26 млн. грн. (-2,54%).  Найбільше втратили фонди "Спарта Збалансований" (-3,34 млн. грн., -4,12%) та "Класичний" (-1,56 млн. грн., -3,84%). Суттєво у відносному вираженні впали чисті активи невеликих фондів "Дельта-Фонд збалансований" (-10,38%, -0,47 млн. грн.) та "СЕМ Ажіо" (-6,76%, -0,05 млн. грн.).

Зменшення вартості чистих активів цих ІСІ, як і більшості інших відкритих фондів, відбулося, головним чином, внаслідок переоцінки їхніх портфелів. Кількість сертифікатів 12- фондів в обігу за тиждень не змінилась. 9 фондів були змушені викупити частину сертифікатів у інвесторів, у результаті сукупна кількість проданих вкладникам ІС відкритих фондів зменшилась на 0,22%. Водночас 5 фондів додатково розмістили свої сертифікати та залучили загалом 20,63 тис. грн.

Середні втрати за інвестиціями до відкритих фондів цього тижня склали -1,85% (більш ніж у 4 рази менше за падіння індексу ПФТС).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: