Експерти прогнозують невелике економічне піднесення восени

П'ятниця, 6 лютого 2009, 12:46
 

Експерти вважають, що українська економіка ще не побачила дна кризи і що незначного її підйому слід очікувати лише восени.

Про це йшлося на засіданні "круглого столу" "Антикризові заходи від регіональної влади. Перспективи й соціальні наслідки на 2009 рік", організованого тижневиком "Коментарі", повідомляє агентство "УНІАН".

Під час "круглого столу" перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Сергій Дергунов висловив думку, що головне в умовах кризи для місцевих бюджетів - зберегти фонд оплати праці.

"Низку антикризових заходів вже реалізовано. Те, що можна реалізувати на регіональному рівні. Це, насамперед, заходи щодо економії бюджетних коштів і забезпечення збалансованості місцевих бюджетів і збереження фонду оплати праці", - відзначив він.

Реклама:

Дергунов також додав, що однією з головних проблем для Донеччини на сьогодні є вугільна галузь, економіка якої повністю розбалансована, оскільки собівартість вугілля перевищує ціну його реалізації.

Водночас доктор економічних наук Галина Губерна заявила, що врятувати економіку Донеччини можна, залишивши податки в місцевому бюджеті.

"За таких умов, знаючи, як навантажена ця область і екологічними проблемами, і (проблемами) важкої промисловості, потрібно більшу частину доходів, податків залишити в області", - відзначила вона.

На запитання про те, чи можна було спрогнозувати економічну кризу і її наслідки, вона відповіла: "Можна було очікувати, що буде спад. Але, що так "гахнеться" українська економіка - це немислимо було собі уявити".

Водночас, керівник Донецької філії Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Макогон зауважив, що українська економіка ще не добралася до дна економічної кризи.

"Ми ще не добралися до дна нашої кризи. Ми до дна нашої кризи будемо добиратися, як мінімум, до кінця весни", - відзначив експерт.

На його думку, влітку економіка буде переживати період стагнації, а восени, за рахунок надходжень від аграрної й курортної сфери, в Україні почнеться невеликий економічний підйом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!