Газ заважає зміцненню гривні

П'ятниця, 6 лютого 2009, 11:21
 

Національний банк приймає екстрені заходи для того, щоб скоротити обсяги продажу валюти під час інтервенцій.

Експерти пов'язують поведінку регулятора з недостатністю коштів на підтримку курсу гривні на рівні 7,7-7,8 грн./дол., пише видання "Экономические известия".

У четвер НБУ відмовив у продажу валюти під імпортні контракти відразу декільком банкам з іноземним капіталом.

У п'ятницю банкіри очікують рекордно низького обсягу задоволених заявок на валютному аукціоні - через брак у комерційних банків гривні, яка може бути спрямована на покупку валюти.

Серед банків з українським капіталом ставки на міжбанківському ринку в п'ятницю підскочили до 100-120% річних, а залишки на кореспондентських рахунках на початок вчорашнього дня коливалися близько позначки в 16,5 млрд. грн., з яких 750 млн. грн. становило рефінансування центробанку.

Примітно, що банки з іноземним капіталом в п'ятницю котирували гривню між собою по 40-50% річних. Однак їхні заявки на покупку валюти НБУ часто ігнорує.
 
У результаті курс долара на міжбанківському ринку в четвер знизився до 8,20 грн./дол., тоді як днем раніше він знизився до 7,95 грн./дол.

За оцінками дилерів, Нацбанк продав понад 100 млн. дол. Однак цього виявилося недостатньо для підтримки курсу.

Небажання регулятора продавати більше валюти учасники ринку пов'язують з невизначеністю у відношенні подальших траншей кредиту від Міжнародного валютного фонду, а також необхідністю проводити платежі за газ.

Згідно з домовленостями між НАК "Нафтогаз" і російським "Газпромом", в п'ятницю український монополіст повинен завершити покупку валюти та провести розрахунки за поставлений російською стороною газ.

Експерти вважають, що після того, як НБУ продасть НАКу необхідні 1 млрд. дол., обсяг його валютних інтервенцій на міжбанківському ринку різко скоротиться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!