СОТ б'є тривогу з приводу протекціонізму

П'ятниця, 6 лютого 2009, 10:12
 

Світова організація торгівлі (СОТ) збирає у понеділок спеціальну зустріч для обговорення ситуації, пов'язаної із зростаючим потоком протекціоністських заходів,

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на The Wall Street Journal.

"Завдання - дати членам організації зрозумылу картину заходів у сфері торгівлі, введених (країнами) в ході економічної кризи", - сказала представник СОТ Кейт Роквелл.

Економісти попереджають, що "повзучі" протекціоністські кроки, які спостерігаються у багатьох країнах, можуть ускладнити вихід світової економіки з кризи. Світова торгівля, як очікується, скоротиться в цьому році на 2,1%.

За даними СОТ, кількість антидемпінгових розслідувань збільшилася зараз на 40% у порівнянні з рівнем минулого року.

США планують ввести мита на італійську мінеральну воду і французький сир у відповідь на обмеження ввезення американського м'яса в ЄС. Індія пропонує збільшити мита на сталь і т.д.

10 лютого делегація Євросоюзу має намір підняти в Москві питання про введення мит з боку Росії, яка з листопада ввела 28 різних заходів по введенню тарифів на імпортні товари та субсидіювання власного експорту та готує ще 6.

У 1930 році на хвилі кризи США ввели мита у 20% на весь імпорт, що викликало серію торгових війн у всьому світу і стало, на думку істориків, однією з причин тривалості Великої депресії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!