Східна Європа піймала "формулу нещастя"

Середа, 4 лютого 2009, 16:00
 

Ситуація в країнах Східної Європи з економікою, що розвивається, являє собою "формулу нещастя".

Так вважає професор економіки Нью-йоркського університету Нуріель Рубіні, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"Величезні дефіцити поточного платіжного балансу, політика фіксованих валютних курсів, а також обмеження, накладається на коливання ринків, - це просто "формула нещастя", - заявив він в інтерв'ю Bloomberg Television. - Фінансова криза в країнах Східної Європи продовжиться, оскільки ситуація в них нагадує те, що було в країнах Східної Азії або Латинської Америки десять років тому".

На думку Рубіні, держави, в яких проводилась або проводиться політика фіксації валютних курсів, такі як Росія, Казахстан, країни Балтії, Болгарія і Румунія, в умовах нинішньої економічної кризи зіштовхнуться і з валютною кризою.

Росія зробила помилку, захищаючи рубль тоді, коли його "не можна було захистити", зазначив він.

Ситуація в Казахстані, яка в середу девальвувала тенге на 18%, "схожа з ситуацією в Ісландії, де місцеві банки також активно запозичали кошти за кордоном", сказав Рубіні.

Котирування акцій компаній РФ та інших країн Східної Європи можуть продовжити падіння, оскільки корпоративні прибутки та інші базові чинники це дуже мало в умовах нинішньої кредитної кризи, вважає економіст.

"Ринкова динаміка може призвести до того, що ціни впадуть значно нижче рівнів, виправданих фундаментальними факторами, - заявив він. - Тенденція до зниження котирувань акцій компаній регіону зберігається".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: