Угорщина блокує постачання електроенергії з України

Середа, 4 лютого 2009, 11:01
 

Угорщина блокує постачання електроенергії з України.

Як повідомляє агентство "УНІАН", про це заявив перший заступник міністра палива та енергетики України Олег Бугаєв, коментуючи інформацію, що з`явилася раніше в ЗМІ, про відсутність постачань української електроенергії до Угорщини з початку року.

"Оператор енергосистеми Угорщини, компанія MAVIR, не погоджує запропонований українською стороною розподіл трансграничної потужності між постачальниками електроенергії і в односторонньому порядку блокує перетікання електроенергії з української енергосистеми", - сказав він журналістам у Києві в середу.

Перший заступник голови Мінпаливенерго пояснив, що через дії компанії MAVIR з початку 2009 року постачання української електроенергії до Угорщини здійснюються виключно транзитом через Словаччину і Румунію, куди українська електроенергія експортується безперешкодно.

Реклама:

Постачання електроенергії безпосередньо з України до Угорщини не здійснювалося навіть тоді, коли Росія припиняла експорт природного газу через Україну до Європи, зокрема в Угорщину, зазначив чиновник.

Заступник директора держпідприємства "Укрінтеренерго", оператора експорту-імпорту електроенергії, Ірина Тихончук повідомила журналістам, що блокування компанією MAVIR постачань не позначилося на обсягах експорту української електроенергії до країн Європи.

За її словами, постачання електроенергії з енергоострову Бурштинської ТЕС до Угорщини, Словаччини і Румунії в січні 2009 року, за попередніми даними, склало близько 320 млн. кВт/год., що відповідає обсягу експорту в січні 2007 року.

"Постачання електроенергії з острова минулого місяця скоротилися всього на 10-11%, порівняно з січнем 2008 року. Проте це скорочення викликане зниженням промвиробництва в Європі і відповідним спадом попиту на електроенергію", - пояснила Тихончук.

Джерело в Мінпаливенерго повідомило агентству, що MAVIR своїми діями намагається змусити "Укрінтеренерго" постачати електроенергію до Угорщини через компанію System Consulting Zrt угорського політика і підприємця Ласло Капойї на невигідних для української сторони умовах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: