Борги по виплаті ПДВ знову зростають

Середа, 4 лютого 2009, 10:33
 

На 1 січня 2009 року, за даними Державної податкової адміністрації(ДПАУ), заборгованість по ПДВ склала 3 мільярди гривень.

Роком раніше сума невідшкодованого ПДВ досягла 4,1 мільярда гривень, пише видання "Дело".

Незважаючи на зменшення заборгованості з податку перед експортерами, сума боргу залишається ще великою. І це може викликати гнів Міжнародного валютного фонду.

До речі, наявність цього боргу вже ставала каменем спотикання у відносинах нашої держави з Фондом. Так, 2001 року МВФ відмовляв Україні в участі в програмі розширеного фінансування, поки вона не розплатиться з експортерами.

Третину від всього ПДВ держава відшкодовує підприємствам гірничо-металургійного комплексу (ГМК).

Як повідомили виданню в Міністерстві промислової політики, заборгованість по податку перед ГМК на початок січня становила 797,5 мільйона гривень, що значно менше, ніж рік тому.

Поліпшення з компенсацією ПДВ металургам пов'язане в тому числі з підписанням меморандуму між керівниками підприємств ГМК і Кабміном, де передбачається скорочення терміну виплати коштів з 60 до 5 днів.

Проте з початку січня борг по ПДВ, судячи по заявах металургів, знову почав зростати. У прес-службі гірничо-металургійного холдингу "Метінвест" повідомили, що на початку лютого держава заборгувала підприємствам холдингу 471 мільйон гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!