Податкова: система контролю за валютою малоефективна

Четвер, 26 лютого 2009, 15:36
Директор департаменту боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, Державної податкової адміністрації Ігор Стельмахович вважає неефективною наявну систему боротьби з незаконним виведенням валюти з України і систему ліквідації конвертаційних центрів.

Про це він повідомив на прес-конференції в четвер, повідомляє агентство "Українські новини".

"На сьогодні система контролю за валютою малоефективна. В основному ця роль приділяється Національному банку і його підрозділам, і частково задіяно податкову, але тільки в питанні з неповернення валютного виторгу", - сказав він.

Крім того, як підкреслив Стельмахович, стосовно порушників застосовуються вкрай слабкі заходи покарання, зокрема штрафи, а відшкодування збитків державі через незаконні операції не відбувається.

"НБУ вживає певних зусиль для контролю за валютою, але, незважаючи на ці заходи, триває незаконне виведення валюти і, на мій погляд, недостатньо використовуються інші державні установи, які могли б узяти участь у цьому контролі і поставити заслін", - зазначив Стельмахович.

Реклама:

Основними країнами, куди виводиться валюта з України, є Латвія, Литва, Кіпр, Киргизстан.

"Це підтверджує, що, незважаючи на те, де зареєстровано підприємство (яке займається виведенням коштів), потоки йдуть у ту саму сторону, як правило, у банки, які належать цим державам. Це налагоджена система, що функціонує в Україні", - підкреслив голова департаменту податкової.

Усього 2008 року, за даними податкової, для незаконного виведення за кордон і для проведення спекулятивних операцій на валютному ринку було придбано 17,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!