"Газпром" може знову призупинити подачу газу

Четвер, 26 лютого 2009, 09:22
8 березня "Газпром" може знову скоротити поставки газу до України.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", у вівторок рада директорів російської монополії прийняла рішення про те, що газ буде перекрито, якщо до цієї дати НАК "Нафтогаз України" не розрахується за спожите у лютому паливо.

В "Нафтогазі" сподіваються, що необхідну суму - більше 360 млн. дол. - буде зібрано вчасно.

У вівторок рада директорів "Газпрому" заслухала інформацію "про стан розрахунків за природний газ з боку господарюючих суб'єктів України і стратегії у відносинах з НАК "Нафтогаз України".

Один з учасників засідання повідомив, що заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов висловив стурбованість поганим станом платежів споживачів природного газу в Україні.

"Якщо 7 березня не надійдуть 400 млн. дол., 8 березня Україну знову доведеться відключити", - сказав співрозмовник з посиланням на пана Круглова.

Інше високопоставлене джерело в "Газпромі" підтвердило, що такий план дійсно розробляється.

"Компанія буде виконувати свої зобов'язання перед споживачами і транспортувати газ в колишніх обсягах. Але обсяг газу на вході в Україну буде скорочено - призначене для "Нафтогазу" паливо безкоштовно поставлятися не буде", - зазначив співрозмовник.

У прес-службі монополії офіційно коментувати ці заяви відмовилися.

Прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський повідомив виданню, що компанія поки не отримувала від "Газпрому" повідомлень про можливе скорочення поставок газу.

"Ми розраховуємо, що нам все-таки вдасться акумулювати потрібну суму грошей до 7 березня і розрахуватися", - сказав Землянський.

Джерело "Комерсанту", близьке до компанії, вважає, що "Нафтогаз" самостійно може знайти близько 100-160 млн. дол. А в. о. голови правління НБУ Анатолій Шаповалов в середу пояснив, що для розрахунків з "Газпромом" у лютому "Нафтогаз" може купити близько 400 млн. доларів валюти у Нацбанку, минаючи міжбанківський ринок.

Таким чином, на його думку, не буде створюватися тиск на валютний курс через розрахунки українського газового монополіста.

У прес-службі Кабінету міністрів рішення "Газпрому" коментувати відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!