Банкіри не хочуть допомогати хліборобам

Понеділок, 23 лютого 2009, 14:24
Асоціація українських банків (АУБ) закликає Верховну Раду відмовитися від реструктуризації та конвертації валютних кредитів у хлібопекарській галузі.

Про це з посиланням на  повідомлення АУБ, передпє агентство "Українські Новини" .

Верховною Радою України прийнято у першому читанні закон "Про першочергові заходи щодо запобігання впливу світової фінансової кризи на хлібопекарську галузь", яким передбачається надання підприємствам цій галузі надзвичайних преференцій у вигляді пролонгації кредитів і реструктуризації боргу по валютних кредитах на умовах збереження курсу долара, який діяв на момент укладання угоди.

Такий документ, на думку АУБ, міг бути прийнятий або в результаті повного нерозуміння його авторами ситуації в економіці країни і до чого таке рішення може привести, або внаслідок відвертого лобіювання безпосередніх особистих інтересів.

Асоціація вважає, що надання привілеїв окремим комерційним структурам за рахунок ресурсів НБУ з застосуванням сумнівних операцій є неприпустимим і небезпечним для суспільства, тому що це є прихованою емісією, розтратою валютних резервів НБУ та збитками бюджету, тобто для платників податків всіх галузей.

Такі рішення, на думку АУБ, створюють загрозливий прецедент у суспільстві, адже при прийнятті законопроекту за аналогічними пільгами звернуться інші позичальники.

Розповсюдження такого порядку на всіх позичальників валютних кредитів потребують близько 150 млрд. гривень (більше половини державного бюджету на 2009 рік).

АУБ також вважає, що цей законопроект може викликати гіперінфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: