Банки злякались закону про підтримку пекарів

П'ятниця, 20 лютого 2009, 11:26

Верховній Раді України варто відмовитися від надання кредитних преференцій хлібопекарській галузі, оскільки такий крок призводить до прискорення інфляції і розбазарювання валютних резервів Національного банку України (НБУ).

Про це говориться в заяві Асоціації українських банків (АУБ), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Надання привілеїв окремим комерційним структурам за рахунок ресурсів НБУ з застосуванням сумнівних операцій є неприпустимим і небезпечним для суспільства, тому що це є прихованою емісією, розбазарюванням валютних резервів НБУ і збитками бюджету", - відзначається в заяві, текст якої розміщений на веб-сайті АУБ.

АУБ нагадує, що парламент прийняв у першому читанні закон про першочергові заходи для захисту від кризи хлібопекарської галузі, якими передбачається надання надзвичайних преференцій у вигляді пролонгації кредитів і реструктуризації боргу по валютних кредитах за курсом долара, що діяв на момент укладання угод.

Реклама:

"Такий документ міг бути прийнятий або в результаті повного нерозуміння його авторами ситуації в економіці країни... або унаслідок відвертого і нахабного лобіювання безпосередніх особистих інтересів. В обох випадках це є втратою почуття реальності нашими парламентаріями", - підкреслюється в заяві.

Залишається незрозумілим, серед іншого, положення законопроекту, яким поряд із хлібопекарськими підприємствами передбачене надання прямих пільг також афільованим з ними компаніям. При цьому, за оцінкою Асоціації, власники хлібопекарень намагаються перенести на все суспільство свої прорахунки у фінансовій діяльності, на тлі безперестанного підвищення цін на цю продукцію, говориться в заяві.

"Такі рішення створюють загрозливий прецедент у суспільстві. Адже при прийнятті законопроекту за аналогічними пільгами звернуться інші позичальники... АУБ жадає від депутатів і уряду не розглядати проект закону в другому читанні", - резюмується в заяві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: