Газпром знайшов в Угорщині незаконний газ

П'ятниця, 20 лютого 2009, 09:13

"Газпром" направив в Угорське енергетичне управління при міністерстві економіки і транспорту скаргу про те, що Emfesz незаконно імпортує газ з України.

Про це пише  "Комерсант-Україна". 

"Сьогодні я підписав листа в обидві компанії, у яких ми наказуємо їм надати докази. Ми повинні перевірити ці звинувачення", - цитує видання голову Угорського енергетичного управління Ференка Хорвата. Він повідомив, що лист від "Газпрому" надійшов 18 лютого. 

Голова Emfesz Іштван Гоці пояснив ІТАР-ТАСС: "Ми не знаємо, чий газ обираємо, - "Газпром" лише повідомив, що це не його ресурси".

Реклама:

У компанії "Комерсант-Україна" підтвердили цю інформацію. На думку топ-менеджера, йде доробка нової схеми поставок, яка виникла після газової кризи, оскільки не всі питання тоді були врегульовані.

Інше джерело видання, близьке до Emfesz, додало: "По декілька разів на день йдуть факси - то з "Газпрому", то з RosUkrEnergo: "платіть за газ нам". Голова йде обертом".

Ще наприкінці січня топ-менеджер "Газпром експорту" говорив "Комерсанту", що "треба розібратися, чому угорці забирають газ, якщо він не законтрактований", пише видання.

Запитання контрактів Emfesz c RUE у зв'язку з конфліктом навколо 11 млрд. кубометрів газу в сховищах України стурбував і чиновників в Угорщині.  10 лютого воно обговорювалося на нараді в міністерстві економіки і транспорту.

Ще одне джерело "Комерсанта" в "Газпромі" розповіло, що за підсумками угорсько-російської торговельно-економічної комісії в січні угорці висловили намір створити держкомпанію із закупівлі російського газу прямо в "Газпромі". Але джерело видання на газовому ринку пояснює, що цей контракт може дістатися австрійської компанії CENTREX.

"Я не виключаю, що Дмитра Фірташа просто намагаються поставити на місце, щоб він кому-небудь з політиків не заважав, але більш точно сказати сьогодні не зможе ніхто", - вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

А Максим Шеін з "Брокеркредітсервіса" вважає, що проблеми навколо газу в українських сховищах можуть стати приводом для нового українсько-російського газового конфлікту, оскільки позиція "Газпрому" з приводу 11 млрд. кубометрів газу в сховищах "залишається двозначною".

Emfesz входить до Group DF Дмитра Фірташа. Компанія забезпечує природним газом чверть угорського ринку, оснащуючи промислові підприємства, муніципальні установи та отаплівая понад 100 тис. квартир. У неї контракт з RosUkrEnergo (на 50% належить "Газпрому", на 45% - Дмитру Фірташу) на закупівлю 3 млрд. кубометрів газу на рік до 2015 року. Після нещодавнього газового конфлікту RUE була виключена зі схем газових поставок з Росії в Україну, але претендує на 11 млрд. кубометрів газу в українських сховищах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!