Українські банки відмовляться від послуг міжнародних рейтингових агентств

Середа, 18 лютого 2009, 20:09
Суб'єктивні оцінки окремих міжнародних рейтингових агентств погіршують умови роботи фінансової системи України, що дає підстави для відмови від співпраці з такими структурами.
 
Про це повідомляється на веб-сайті Асоціації українських банків (АУБ).
 
"Українські банки, які користуються послугами відповідних рейтингових структур, повинні переглянути свою співпрацю з ними, навіть якщо доведеться взагалі відмовитися від їх рейтингів", - зазначається в повідомленні, з посиланням на голову АУБ Олександра Сугоняки.
 
В Асоціації вважають, що подібні оцінки здебільшого відображають загострення політичної боротьби між різними гілками української влади, а не дійсний стан українських банків.
 
У повідомленні нагадується, що зниження 12 лютого довгострокових рейтингів дев'яти українських банків агентством Fitch було пов'язано зі зниженням рейтингу України: однією з головних причин погіршення рейтингу держави була названа нестійкість внутрішнього політичного консенсусу.
 
"Коли ж, з огляду на такий підхід, українські банки намагаються відмовитися від послуг даного рейтингового агентства, останнє автоматично знижує рейтингові позиції кредитно-ощадних структур. Це підтверджується діями Fitch Ratings щодо цілого ряду українських банків", - підкреслюється в повідомленні.
 
В АУБ вважають, що необхідно радикально змінити методику роботи рейтингових агентств, навіть шляхом створення нових спеціалізованих структур.
 
"Такі структури мають бути, перш за все, некомерційними та спрямовувати на виконання функцій незалежної оцінки надійності того чи іншого об'єкта інвестування, а не на збереження свого реноме, як джерела прибутку. Це дозволить забезпечити фінансовий ринок якісною інформацією про ситуацію на ринку", - відзначається в повідомленні.
 
Згідно з повідомленням, на даний момент оцінки рейтингових агентств можна розглядати лише як частково достовірну інформацію.
 
"Щоб переконатися в цьому, досить згадати їх високі рейтингові оцінки деяких найбільших у світі банків, інших фінансових закладів перед самим кризою, і які через тижні або місяці ставали банкрутами", - нагадується у повідомленні.
 
За оцінкою АУБ, українська банківська система демонструє високий рівень стійкості.
 
"Десятки банків заявляють про готовність найближчим часом збільшити свій капітал. Майже півроку в умовах політичного хаосу і економічної бездіяльності уряду банківська система вистояла. Все це свідчить про потенційну силу національної банківської системи", - додається в повідомленні

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!