Аграрний фонд почав форвардні закупівлі зерна врожаю 2009 року

Середа, 18 лютого 2009, 14:33

Аграрний фонд почав першим форвардні закупівлі зерна врожаю 2009 року і планує також купувати зерно 2008 року.

Це робиться для  підвищенння цін на внутрішньому ринку до прийнятного для аграріїв рівня з урахуванням зростання цін на зерно на світовому ринку.

Про це заявив  міністр аграрної політики Юрій Мельник, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Ми вдосконалили механізм форвардних закупівель і вже отримали заявки на 560 млн грн - і це ще не з усіх областей. Учора, в перший день обсяг операцій склав 6 млн грн", - сказав він.

Реклама:

Говорячи про зерно врожаю 2008 року, міністр відзначив, що Аграрний фонд буде купувати його за цінами не нижче мінімальних, затверджених Мінагрополітики, зокрема, для пшениці 3-го класу - 1251 грн за тонну.

"За нашими даними, мінімальні ціни для Аграрного фонду сьогодні вище, ніж на ринку", - додав він.

Мельник пояснив, що завдяки зростанням цін на зерно на світовому ринку, такі операції Аграрного фонду дозволять проводити їх без збитків для фонду і одночасно підвищити ціни на внутрішньому ринку до прийнятних для аграріїв рівнів.

Міністр також повідомив, що Аграрний фонд почав першим форвардні операції в рамках затвердженої урядом схеми врегулювання заборгованості держави перед зернотрейдерами з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

За його словами, у вівторок Аграрний фонд продав 55 тис. тонн зерна 5-го та 6-го класу.

Глава Мінагрополітіки уточнив, що загальна підтверджена заборгованість з відшкодування ПДВ перед зернотрейдерами складає 1,3 млрд грн.

За його словами, з ними досягнута чітка домовленість про направлення одержуваних ними коштів тільки на закупівлі зерна у Аграрного фонду і вітчизняних виробників

Мельник підкреслив, що класифікація таких операцій як взаємозалік не корректно, так як на всіх етапах сплачуються реальні кошти і, в кінцевому підсумку, їх отримує Аграрний фонд для подальших операцій на спотовим і форвардних ринках.

Говорячи про інші джерела фінансування Аграрного фонду, міністр також нагадав про повернення аграріями коштів за заставне зерно.

За його словами, цей процес йде згідно з планом і фонд вже отримав 80 млн грн.

Як повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання уряду в середу, Аграрний фонд сформував державний продовольчий резерв на суму 2,25 млрд грн.

За її словами, в лютому через Аграрний фонд на закупівлі зерна врожаю 2008 року та форвардної закупівлі зерна у 2009 році буде виділено 1,3 млрд грн, у березні - близько 2 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: