Кабімін рекапіталізуватиме банки по-новому

Середа, 18 лютого 2009, 13:31

Кабінет Міністрів затвердив новий порядок участі держави в рекапіталізації банків.

Про це на брифінгу заявив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов, повідомляють "Українські новини".

"Кабінет Міністрів прийняв сьогодні новий варіант постанови щодо участі держави в рекапіталізації банків", - сказав він.

Зокрема, він зазначив, що в новому варіанті постанови відсутній позиція, згідно з якою держава бере участь у рекапіталізації банків виключно шляхом викупу 50% +1 акція банку.

"Ми відмовилися від позиції, яка спочатку була відпрацьована, що участь в капіталі банку можлива тільки шляхом фактично націоналізації банку", - сказав він.

При цьому він пояснив, що з метою більшої гнучкості системи участі держави в рекапіталізації банків прийнято рішення, що не буде якогось мінімального пакету, при якому держава може взяти участь у рекапіталізації банків.

"Тобто коли це, наприклад, потужний банк, коли йому потрібна локальна допомога, то держава може брати участь і на 10% і взагалі не тільки простими, а й привілейованими акціями", - відзначив перший віце-прем'єр.

Він підкреслив, що держава повинна контролювати використання виділеного ресурсу, щоб він використовувався для стабілізації банку, повернення депозитів, пролонгації кредитів, а не на виведення з фінансової системи засобів шляхом спекуляцій на валютному ринку.

Турчинов повідомив, що у акціонерів банку, якому буде надана відповідна фінансова допомога, буде першочергове право викупу коштів держави після досягнення стабілізації.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що цей порядок узгоджено Кабміном з Національним банком, а також із Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародним валютним фондом.

Вона висловила впевненість, що його реалізація дозволить повернути банкам працездатність, здатність кредитувати реальний сектор економіки і повертати всі необхідні депозитні вклади фізичним особам і підприємцям.

Європейський банк реконструкції й розвитку має намір виділити 500 млн. євро на рекапіталізацію українських банків.

Заступник голови Національного банку Олександр Савченко вважає пріоритетним завданням НБУ активізацію процесу рекапіталізації банків замість нарощування рефінансування фінустанов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: