Компанії Chrysler загрожує "переділ власності"

П'ятниця, 13 лютого 2009, 12:05
 

Chrysler може повністю змінитися за підсумками реструктуризації.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Сукупна частка його власників Cerberus і Daimler скоротиться до менш ніж 10%, інші акції будуть поділені між урядом США, профспілкою працівників автопрому, банками-кредиторами компанії та італійським автовиробником Fiat.

Дві з трьох провідних автомобілебудівних компаній США - Chrysler і General Motors, які отримали від держави кредити на 17,4 млрд. дол., повинні представити уряду власні плани реструктуризації з метою відновлення прибутковості, щоб не втратити фінансування.

Chrysler намагається скласти план реорганізації так, щоб йому не довелося оголошувати про банкрутство.

Для цього компанія може звернутися до держави за додатковою допомогою і погасити частину боргу існуючим кредиторам власними акціями.

На цей час 80% акцій Chrysler належить Cerberus, решта 20% - Daimler, однак у ході реструктуризації це співвідношення, швидше за все зміниться, вважають джерела FT.

Профспілка працівників автомобільної промисловості США (UAW), ймовірно, потребуватиме частку як в Chrysler, так і в GM в обмін на дозвіл наполовину скоротити зобов'язання компаній по медичному страхуванню що вийшли на пенсію працівників.

Fiat хоче отримати 35% акцій Chrysler в обмін на надання доступу до технологій в рамках обговорюваного автовиробниками альянсу.

Якщо ж Chrysler відмовиться від союзу з італійцями (а така можливість теж не виключена, повідомили Financial Times джерела в американській компанії), то банки і профспілка будуть претендувати на акції, які могли б відійти Fiat.

Але це станеться тільки в тому випадку, якщо керівництву американського автовиробника вдасться переконати їх, що компанія зможе відновити прибутковість.

Офіційні представники Chrysler відмовилися прокоментувати цю інформацію, заявивши, що поки "занадто рано обговорювати деталі плану реструктуризації".

Chrysler запросила в уряду США 7 млрд. дол. і отримала 4 млрд. дол., GM відкрили кредитну лінію на 13,4 млрд. дол., з яких компанія вже отримала 9,4 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: