У Ющенка попереджають, що бюджет продовжуватиме "худнути"

Четвер, 12 лютого 2009, 15:55
 

У секретаріаті президента прогнозують продовження тенденції недонадходження доходів бюджету в наступні місяці.

Про це заявив під час брифінгу в секретаріаті президента керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Роман Жуковський

"Ситуація, яка виникла з державним бюджетом, у першу чергу, пов'язана з тим, що були закладені нереальні макроекономічні очікування. Збереження неефективної структури видатків провокуватиме необхідність щоразу залучати додаткові джерела для фінансування таких розривів у бюджеті, доки воно не перестане бути можливим", - сказав він.

Спираючись на дані січня та першої декади лютого, він додатково підтвердив такий характер бюджетної політики двома прикладами: очікуване направлення до бюджету за результатами січня-лютого 50% прибутку Національного банку, який мав бути перерахований протягом року; проголошений намір приватизувати "Укртелеком".

Реклама:

"І перерахування Національним банком частини прибутку, і продаж "Укртелекому", якщо такий буде педалюватися, свідчать про те, що поточні проблеми перекладаються на майбутнє, і в майбутньому ми будемо мати поглиблення цих процесів", - сказав Жуковський.

Він нагадав, що такий підхід до приватизації підприємств, що не передбачає попереднє прийняття програм стратегічного розвитку відповідних галузей, знову призведе до того, що кошти від приватизації не стануть інвестиційним ресурсом для розвитку економіки.

Відомим прикладом такого підходу був продаж комбінату "Криворіжсталь", кошти від якого були спрямовані на фінансування дефіциту бюджету та соціальні видатки.

Жуковський повідомив, що на диспропорційність бюджету вказала місія Міжнародного валютного фонду.

За її оцінкою, розрив у фінансуванні державного бюджету становить 50 млрд. грн. Спільно з Міністерством фінансів місія запропонувала низку заходів зі скорочення неефективних державних видатків на суму 40 млрд. грн. 1% дефіциту державного бюджету було запропоновано залишити. Такий вихід із ситуації були готові підтримати парламент і президент.

"Місія МВФ отримала сигнал, що уряд не збирається робити таких змін", - повідомив Жуковський.

Передаючи позицію глави держави, він наголосив, що ситуація з бюджетом свідчить про необхідність термінового внесення змін до цього документу.

"Президент наполягає на терміновому внесенні змін до бюджету, зміні фактично бюджетної філософії: йдеться про те, що треба докорінно переписати бюджет з урахуванням тієї траєкторії розвитку економіки, яку ми зараз спостерігаємо", - підсумував Жуковський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!