НБУ задоволений найбільшими банками

Вівторок, 10 лютого 2009, 11:39
 

Потреба у додатковій капіталізації найбільших українських банків виявилася істотно меншою, ніж прогнозувалося.

Про це повідомив директор дирекції банківського регулювання та нагляду Національного банку України (НБУ) Олександр Кірєєв, передає агентство "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"Підсумки діагностики банків першої групи виявилися набагато оптимістичнішими, ніж прогнози, які вимальовувалися три місяці тому. З 17 найбільших банків два державних ("Ощадбанк" та "Укрексімбанк") вже нарастили капіталізацію. У "Промінвестбанку" проблему вирішує інвестор. Для інших найбільших банків потреба в капіталізації склала 22 млрд. грн. ", - сказав він.

Директор дирекції банківського регулювання та нагляду нагадав, що Нацбанк у лютому пом'якшив низку вимог для банків, зокрема, кредитно-фінансовим установам дозволено враховувати в розрахунку регулятивного капіталу субординований борг в іноземній валюті за поточним курсом.

Крім того, умови залучення субборгу приведені до ринкових реалій: максимальне значення процентної ставки за такими запозиченнями підвищено до рівня Libor за дванадцятимісячними міжбанківськими депозитами плюс 12%.

За його словами, Нацбанк вже провів попередні переговори з власниками найбільших кредитно-фінансових установ щодо планів нарощування капіталу.

"З 14 найбільших банків власники 12 кредитно-фінансових установ підтвердили готовність фінансувати потребу в докапіталізаціі. По двом банкам - "Укрпромбанку" та банку "Надра"- будуть підготовлені матеріали з рекапіталізації за рахунок держави", - відзначив Кірєєв.

У зв'язку з цим він підкреслив важливість своєчасного виконання планів нарощування капіталу кредитно-фінансових установ.

"На минулому тижні правління НБУ розглянуло підсумки діагностики та прийняло рішення, що у випадку, якщо інвестори не будуть виконувати свої зобов'язання у відповідні терміни, то будуть робити адекватні дії з боку банківського нагляду", - пояснив Кірєєв.

Як повідомлялося, до початку 2008 року на групу найбільших банків доводилося 68% від загальної суми активів банківської системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: