Уряд здивований діями НБУ

Понеділок, 12 січня 2009, 13:44
 

Кабінет Міністрів шокований відмовою Національного банку виконувати норми державного бюджету на 2009 рік із приводу рефінансування банків за узгодженням з урядом.

Про це на погоджувальній раді Ради сказав перший віце-прем'єр міністр Олександр Турчинов, повідомляє агентство "Українські новини". 

"Ми були шоковані заявами, які на святах пролунали від Нацбанку, про те, що вони не виконуватимуть тих позицій закону про державний бюджет, які стосуються співробітництва Нацбанку з урядом. Для нас це дивно, для нас це не зрозуміло", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що закон є обов'язковим для виконання всім державним органам без винятку.

Реклама:

Крім цього, Турчинов зазначив, що Кабмін виступає за невідкладний розгляд парламентом законопроекту №3556, у якому йдеться про баланс Пенсійного фонду.

З його слів, затягування розгляду цього законопроекту може призвести до дисбалансу Пенсійного фонду.

Як повідомляло агентство, 9 січня НБУ заявив, що не має наміру виконувати ряд норм, передбачених у державному бюджеті на 2009 рік, зокрема з рефінансування банків лише за узгодженням з Кабміном.

На думку НБУ, виконання Нацбанком норм, закладених у держбюджеті-2009, може призвести до хаосу в розрахунках між суб'єктами ринку і в цілому в економіці.

Прийнявши закон про держбюджет на 2009 рік, Верховна Рада зобов'язала НБУ погоджувати політику рефінансування з Кабміном.

Президент Віктор Ющенко звернувся з поданням до Конституційного Суду з приводу перевірки конституційності статті 86 закону про держбюджет на 2009 рік, відповідно до якої Нацбанк має погоджувати 2009 року політику рефінансування з урядом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: