Україна отримає від Литви енергоканал у Європу

Вівторок, 9 грудня 2008, 19:18

Переговори між Віктором Ющенком і президентом Литви Валдасом Адамкусом, щодо розвитку енергетичної співпраці двох держав мали позитивний результат.

Про це заявив уповноважений президента України в міжнародних питаннях енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Соколовський відзначив, що конкретне втілення домовленостей президентів  і цілей, поставлених ними в Дорожній карті стратегічного партнерства між Україною і Литовською Республікою на 2009-2010 роки., забезпечуватиме двостороння робоча група з питань енергетики.

Зокрема, мова йде про подальші зусилля обох країн у формуванні спільного Балтійсько-чорноморсько-каспійського енерготранзитного простору.

Також взаємну зацікавленість сторін складає співпраця в електроенергетиці. До кінця наступного року Литва повинна вивести з експлуатації Ігналінську атомну електростанцію, і Україна зацікавлена взяти участь в цьому проекті як підрядник, зазначають у президентському секретаріаті.

Реклама:

"Вже понад два роки опрацьовується питання щодо створення на території Литви нової АЕС, яка стане спільним об'єктом всіх трьох балтійських країн і Польщі", - нагадав Соколовський.

В рамках реалізації домовленостей президентів обох держав восени цього року литовській стороні були передані розширені пропозиції окремих українських компаній, які зараз опрацьовуються на експертному рівні.

Соколовський також пояснив, що результатом закриття АЕС стане те, що Литва потребуватиме значних об'ємів електроенергії. Оптимальним варіантом компенсації потужностей цій АЕС є імпорт електроенергії, у тому числі з України.

"Для України принципово важливим є розширення присутності і твердження на ліквідних європейських ринках електроенергії", -  прокоментував Соколовський проведені у вівторок переговори в Литві 9 грудня.

За попередніми оцінками, об'єм українського експорту електроенергії до Литви може складати близько 500 мегават на рік.

При цьому українська сторона може розвинути цей проект і поставляти електроенергію через Литву і в інші європейські країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: