Криза змусить Україну провести податкову реформу

Вівторок, 9 грудня 2008, 10:24
 

Податкова система України вимагає реструктуризації.

Про це свідчать дані звіту, підготовленого Світовим банком разом з аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers.

В Україні - одна з гірших податкових систем не тільки у світі, але й на пострадянському просторі. За всіма критеріями, які використали експерти, Україна отримала оцінку "незадовільно", пише видання "Дело".

Зокрема,  вітчизняному бізнесу доводиться витрачати на сплату податків більше 840 годин. А в держскарбницю йде 58% від їхнього доходу.

Реклама:

Гірше справи тільки в Беларусі, де сплата податків займає 1188 годин на рік. Інші колишні радянські республіки зуміли за останні два роки значно реформувати податкову систему.

Експерти PricewaterhouseCoopers відзначають і позитивні тенденції в Україні. Завдяки введенню електронної системи звітності час, необхідний на сплату податків, скоротився з 2085 годин торік до 848 в цьому.

Фінансова криза змусила український уряд замислитися про якнайшвидше проведення податкових реформ.

Дотепер вони вважалися неоднозначними - з одного боку, податкові "знижки" значно зменшать надходження до бюджету, з іншого боку - необхідно допомогти підприємствам адаптуватися до нових економічних реалій.

На думку Миколи Катеринчука, заступника голови парламентського комітету з питань податкової й митної політики, незважаючи на те що в уряду немає можливості проводити податкові реформи, робити це однаково необхідно, щоб вийти з кризи.

"У Мінфіні повинні розуміти, що доходна частина бюджету залежить від того, чи зможуть люди платити податки", - відзначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!