Питання повернення кредитів провокує населення на злочини

Вівторок, 9 грудня 2008, 09:52
 

Щоб сплатити кредити українці дедалі частіше йдуть на злочини.

Статистика свідчить, що кількість крадіжок, які спровоковані наміром віддати кредит до банку, в Україні зростає, передає агентство "УНІАН".

Утім, експерти радять вести переговори з банківськими установами. 

Особливо проблемними залишаються повернення валютних позик. Типова ситуація: курс долара виріс, банк підняв ставку, а дохід пересічного позичальника знизився - у кращому випадку, якщо не звільнили з роботи.

Реклама:

В такій ситуації чимало людей йдуть на крайнощі й злочинним шляхом здобувають гроші, або взагалі не платять кредит.

В коментарі "Німецькій хвилі" експерт з банківських справ Степан Кубів повідомив, що повернення кредитів - це пріоритетна проблема.

Якщо скрутно, позичальнику слід звернутися до банку і пояснити причини несплати, вважає експерт. На його думку, банкам вигідніше піти на співпрацю з клієнтом і реструктурувати сплату кредиту, аніж забирати заставу.

Водночас, аби уникнути психологічного тиску, експерт радить письмово звертатися до банку.

"Найкраще, коли клієнт з банком спілкуватиметься у вигляді переписки. І скористається юридичною консультацією", - додає Кубов. Ці листи можна буде використати в суді, якщо справа перейде в юридичну площину.

Експерт також вважає, що послугами колекторних агентств, які займаються "вибиванням" грошей у недобросовісних позичальників, нині користуються небагато банків, бо цей сектор послуг нерозвинений, та й діяльність таких агентств законодавчо не врегульовано.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!