Кредити на житло можуть зашкодити українським сім'ям

Середа, 3 грудня 2008, 12:24
 

Різке зниження цін на нерухомість може серйозно позначитися на позичальниках.

Банки можуть вимагати, або дострокового погашення кредиту, або додаткової застави, повідомляє видання "Газета 24".

За останні два місяці житло подешевшало на 30-35%, а в найближчі півтора-два місяця учасники ринку очікують зниження цін ще на 10-15%.

В країні сьогодні 213 тис. родин, які, за даними Української національної іпотечної асоціації, ризикнули взяти кредити на житло. Зрозуміло, що за таких обсягів іпотечного кредитування, банки намагаються якось перестраховуватися.

Реклама:

"У випадку зменшення ринкової вартості закладеної нерухомості банк може вимагати від позичальника додаткового забезпечення", - повідомив "Газеті 24" начальник управління іпотечного кредитування "Райффайзен Банку Аваль" Євгеній Дем'янов.

За словами юристів, такий пункт прописано у більшості кредитних договорів.

Кожен банк встановлює максимальну границю падіння цін на нерухомість, за якої він може починати переоцінку застави.

"Якщо позичальник взяв кредит з первинним внеском у 5% зовсім нещодавно, то при падінні вартості застави на 5% банк буде просити погашати достроково ті або інші суми", - стверджує начальник управління оцінки ризиків "Актив-Банку" Олександр Сергунін.

Можуть починати турбуватися клієнти банку "Хрещатик", адже зниження їхньої застави на 10% надає право останньому вимагати дострокового погашення позички. У "Райффайзен Банку Аваль" ця планка вище - 50%.

Банкіри стверджують, що не будуть чекати на обвал цін на нерухомість: вже сьогодні вони мають право стягнути борг раніше обговореного терміну. Так, у банку "Фінанси і Кредит" вже приступили до перерахування сум застави і кредиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!