Держфінпослуг ставить страховиків у рамки

Середа, 3 грудня 2008, 08:58
 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) розробила вимоги до структури активів страхових компаній, які зараз інвестують свої кошти на свій розсуд.

Нові вимоги практично ідентичні тим, які раніше учасники ринку скасували в судовому порядку, але Держфінпослуг впевнена, що тепер ринок зобов'язаний буде їх виконувати, пише видання "Комерсант-Україна".

Страховики говорять, що в умовах кризи відповідати вимогам регулятора буде проблематично: мораторій на дострокове вилучення депозитів не дозволяє їм оперативно переглядати свій портфель.

У вівторок Держфінпослуг обнародувала проект положення "Про критерії й нормативну достатність капіталу, диверсифікованості і якості активів страховиків".

Реклама:

Цей документ прописує вимоги до структури активів страхових компаній.

"Ми будемо сподіватися, що судова галузь влади більш докладно розбереться при розгляді цього документа",- говорить директор департаменту Госфинуслуг з нагляду за страховими компаніями Вадим Коломієць.

Комісія запропонувала, щоб лайфові компанії могли тримати на поточних рахунках до 20% своїх коштів, а ризикові страховики - до 30%.

Як і колись, на депозитах можна буде розміщати до 70% (в одному банку - до 20%; раніше - до 10%), в акції й облігації - до 40%, у тому числі в акції - до 30% (в акції одного емітента - до 10%), в облігації - до 30% (в облігації одного емітента - до 10%; раніше - до 5%).

Граничні інвестиції в нерухомість будуть збільшені з 20% до 30% (у тому числі в один об'єкт нерухомого майна - 10%).

При цьому Держфінпослуг віднесла до активів дебіторську заборгованість страхових компаній за нарахованими відсотками на банківські депозити.

"Ми дозволили покривати 100% валютними вкладеннями довгострокові резерви з лайфу, за контрактами лайфових компаній, з яких страховики несуть зобов'язання в іноземній валюті",- додав пан Коломієць.

Врахувала комісія й те, що страховики зобов'язані тримати депозити тільки в банках з рейтингом інвестиційного рівня за національною шкалою, а купувати тільки акції й облігації, які знаходяться в лістингу на найбільшій біржі ПФТС.

Держфінпослуг визначила, що у випадку зниження рейтингу банку, у якому розміщені активи страховика, до рівня нижче "інвестиційного", протягом шести місяців депозити компанії в банку в активах будуть враховуватися тільки на 75%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: