Українці стали менше літати

Понеділок, 29 грудня 2008, 11:53

У листопаді-грудні обсяг бронювання квитків на літаки впав на 30%. Ріст пассажироперевезень склав 1,3% порівняно з 2007 роком. Про це, з посиланням на  попередні підсумки роботи авіакомпаній за цей період Державіаадміністрації, пише видання "Комерсант".

Обсяг міжнародних регулярних перевезень впав на 10%, а внутрішніх - виріс на 7% (не виключено, що в зв'язку з появою на ринку low-cost перевізника Wizz Air).

Найбільше в листопаду-грудні впали міжнародні чартерні перевезення - на 40%. Також за підсумками листопаду на третину впали вантажоперевезення (прогноз за підсумками року - 103-104 тис. т).

Як повідомив голова Державіаадміністрації Олександр Давидов, за підсумками року кількість перевезених пасажирів складе приблизно 6,17 млн. чоловік (+25% до 2007 року).

Реклама:

Пасажиропотікік в українських аеропортах за 2008 рік виріс до 10,7 млн чоловік (ріст на 16-17%), обсяг перевалки вантажів і пошти - до 53 тис. т (на 16-17%).

IV квартал року для авіакомпаній традиційно кращий за обсягом перевезень, але цього року значно скоротилася кількість відряджень і поїздок на відпочинок за кордон. Істотно скоротилися авіаперевезення за традиційними напрямками: Єгипет, ОАЕ й Туреччина.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) прогнозує на 2009 рік збитки авіакомпаній на рівні $2,5 млрд і зниження пассажироперевезень на 3%.

Вже в 2008 році чистий збиток світових авіаперевізників складе $5,1 млрд, прогнозують експерти IATA.

Генеральний менеджер Amadeus (оператор ринку автоматизованого бронювання авіаквитків) Олексій Муровцев повідомив "Комерсанту", що український ринок перевезень наступного року просяде на 20%.

Найбільші авіакомпанії країни - "Аеросвіт" та "Міжнародні авіалінії України" - у листопаді знизили перевезення в порівнянні з жовтнем на 13% і 7,3% відповідно.

У прес-службі МАУ повідомили, що за 11 місяців кількість пасажирів компанії виросла до 1,5 млн. чоловік (+17%). У листопаді обсяг перевезень знизився порівняно з аналогічним періодом 2007 р. на 3,6% - до 108 тисяч пасажирів, коефіцієнт зайнятості знизився на 10% (середнє завантаження на борті в листопаді склала 56%).

Авіакомпанії знижують витрати - ведуть переговори з лізинговими компаніями щодо зниження розцінок за оренду літаків, знижують кількість частот, паливний збір тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!