Дефіцит зовнішньої торгівлі скоротиться у 2009 році

П'ятниця, 26 грудня 2008, 16:28

Дефіцит зовнішньої торгівлі України в 2009 році може скоротитися до 7,1 млрд дол з 13,3 млрд дол за підсумками 2008 року.

Про це заявив голова міністерства Богдана Данилишина, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Обмеження об'ємів споживчого кредитування поряд з девальвацією понизить попит на імпорт. Зменшиться негативне сальдо товарів і послуг до рівня 7,1 доларів млрд проти очікуваних цього року 13,3 млрд доларів", - сказав міністр.

Згідно повідомленню, український експорт в 2009 році скоротиться на 3,8%, імпорт - на 9,5%.

За оцінкою міністра, в 2009 році скорочення експорту металургійної і хімічної продукції компенсуватиметься подальшим зростанням експортних постачань продукції агропромислового комплексу: прогнозується високий рівень валового збору зернових і зернобобових культур (45 млн тонн).

Реклама:

За словами Данилишина, в 2009 році прогнозується зростання ВВП на рівні 0,4% при інфляції 9,5%: відновлення експортної активності очікується в кінці першого - на початку другого півріччя.

"Цей прогноз враховує, що забезпечення економічного зростання станеться за рахунок реалізації системи антикризових заходів", - говорить міністр.

За даними  Данилишина, такий прогноз грунтується, серед іншого, на очікуваному падінні середньорічної ціни на нафту на міжнародному ринку до 60-70 дол за баррель проти 98 дол в середньому за 2008 рік, уповільненні зростання світової економіки до 2,1% проти 3,7%, очікуваних в 2008 році.

Внутрішніми передумовами такого прогнозу, за даними міністра, стали, зокрема, відновлення стабільності на валютному ринку і довіри до банківської системи; підвищення мінімальної заробітної плати з врахуванням індексації на рівень інфляції і зростання граничного рівня цін (тарифів) на природний газ для всіх категорій споживачів.

У грудні-2008 президент України Віктор Ющенко висловив думку, що дефіцит зовнішньої торгівлі в поточному році може скласти 10,5 млрд дол. При цьому, за оцінкою розділу держави, в 2009 році очікується дефіцит поточного рахунку на рівні 5 млрд дол і дефіцит фінансового рахунку на рівні, близькому до 5 млрд дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: