Стельмаху знову згадали "Надру"

П'ятниця, 26 грудня 2008, 14:17 -
 

Національний банк проводив рефінансування банків із значними порушеннями.

Про це заявив в попередньому звіті тимчасової  слідчої комісії з питань перевірки діяльності НБУ ії голова Юрій Полунєєв.

"Регулятор не обмежив кредитування комерційними банками клієнтів в іноземній валюті. А вже тепер це, з огляду на глибоку девальвацію, яку НБУ підгодував своїми кредитами..., загрожує масовими дефолтами тих клієнтів", - зазначив Полунєєв.

Голова комісії зазначив, що існуючий нагляд центрального банку за банківською системою працює з орієнтацією на звичайний стан. Натомість, нагляд має бути відкоригований, за його словами, під кризову ситуацію.

Реклама:

Полунєєв також наголосив на тому, що Національний банк не зумів довести до "окремих" банків, що воні повинні розраховувати на самих себе. А це, в свою чергу, спричинило те, що кожний проблемний банк сподівався тільки на допомогу НБУ.

"Банківський нагляд не зміг ефективно запобігти надмірному зростанню кредитних ризиків в банках", - зазначив він.

Повертаючись до питання рефінансування, голова комісії звернув увагу, що ці операції проводилися із значними порушеннями.

"Розподіл коштів банкам проводився НБУ, на нашу думку, із численними порушеннями ним же затверджених актів...Державний банк "Укрексімбанк" отримав в п'ять разів менше коштів ніж отримав приватний банк "Надра". Навіть сума для "Промінвестбанка" є набагато меншою...", - зазаначив він.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: