Гривня на початку року зміцниться ще сильніше

П'ятниця, 26 грудня 2008, 09:42
 

Перший місяць 2009 року принесе на валютний ринок довгоочікуваний спокій.

Про це пише видання "Дело".

Головне, в чому сходяться всі опитані виданням експерти, - дешевшати національна валюта у січні не буде.

Прогнози банкірів з приводу цінових рівнів дещо різняться - від 8 гривень за долар і менше.

"Якщо говорити про курс, думаю, він буде коливатися в діапазоні 7,5-8 гривень за долар", - прогнозує голова правління Міжнародного іпотечного банку Юрій Блащук.

Директор казначейства банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко більш оптимістично розглядає ситуацію.

"У січні українська валюта цілком може зміцнитися до рівня 7-7,5 гривні за долар", - говорить банкір.

Деякі банкіри вважають, що гривні не тільки вдасться зберегти відвойовані за останній тиждень позиції, але й продовжити зміцнюватися в січні.

"При відсутності форс-мажорних обставин тенденція до ревальвації української валюти може тривати до початку наступного року. За моїми оцінками, до кінця січня долар буде коштувати не дорожче за 7 гривень", - вважає голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

На думку експертів, найбільшу підтримку гривні на початку наступного року будуть надавати регуляторні дії Національного банку, спрямовані на подальше зміцнення нацвалюти.

"Зміна роботи міжбанку, жорсткий контроль ринку валюти, скорочення рефінансування - все це сприяє стабілізації на валютному ринку", - говорить екс-заступник голови правління "Укрсоцбанку" Валентина Жуковська.

Крім того, на користь "зміцнення" гривні буде працювати готівковий ринок.

"У січні багато свят, і в цей час населення традиційно продає велику кількість іноземної валюти. Це може вплинути на надмірну пропозицію долара на готівковому ринку", - говорить Колесник.

Серед негативних факторів, які будуть чинити тиск на курс національної валюти, фінансисти, в першу чергу, виділяють невизначеність в розрахунках за газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!