Банки прикриваються непрогнозованим курсом

Вівторок, 23 грудня 2008, 15:23
 

Курсовий прогноз на перший квартал майбутнього року неможливий.

Про це розповіли банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Курс прогнозувати неможливо, тому що він керується в ручному режимі й через неоголошені економічні заходи, спрямовані на стабілізацію курсу", - сказав член наглядової ради "Енергобанку" В'ячеслав Юткін.

Як зазначив начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб, традиційно обмінний курс валюти визначається станом платіжного балансу країни, а саме потоками товарів і капіталу.

"Якщо ми говоримо про платіжний баланс, то тут є кілька елементів невизначеності. По-перше, це ціна на імпортований газ. Судячи з останніх заяв, інтервал ціни на наступний рік досить великий - від 200 до 300 дол. Відповідно, і величина ефекту ціни на газ, на платіжний баланс може бути теж досить різною ", - сказав Сологуб.

При цьому він зазначив, що прогнозування курсу гривні також ускладнюється її можливими різкими коливаннями.

"Те, що ми спостерігали в грудні, коли курс підскочив за лічені дні до 10 грн./дол., а потім так само різко повернувся назад, навряд чи можна пояснити економічними факторами. Швидше за все, були якісь інші причини для таких різких стрибків курсу ", - сказав Сологуб.

"Зробити обгрунтований системний аналіз поведінки курсу гривні до початку майбутнього року досить важко, оскільки політика НБУ непередбачувана. Якщо НБУ не буде діяти тільки адміністративними методами, а буде прагнути до ринкового курсоутворення і оголосить чітку і зрозумілу курсову політику, тільки тоді буде можливо прогнозувати курсовий рух на 2009 рік ", - зазначив скарбник одного з невеликих банків.

Разом з тим, за оцінкою голови правління "Укрсоцбанку" Бориса Тимонькіна, до кінця першого кварталу наступного року курс може скласти 7-7,5 грн./дол.

"При курсі 7 грн./дол. інтереси експорту та імпорту збалансовані. Зараз імпорт серйозно убитий, митниці порожні, населення викупило долари, але поступово почне їх продавати. До кінця першого кварталу наступного року курс може скласти 7-7,5 грн./дол. ", - сказав Тимонькін.

Як повідомлялося, комерційні банки розширюють спреди і у вівторок різниця вже склала 6,90 - 8,85 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!