Уряд хоче заробити 7,7 гривні на кожному багатому метрі?

Вівторок, 23 грудня 2008, 11:20
 

Кабмін пропонує встановити ставку податку на нерухомість в розмірі 1% місячного прожиткового мінімуму за 1 кв. м загальної площі.

Про це йдеться в відповідному законопроекті, внесеному Кабінетом міністрів.

"Ставка податку в розрахунку на рік становить 1 відсоток суми місячного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового періоду за 1 кв. м загальної площі об'єкта оподаткування", - йдеться в проекті.

Від сплати податку звільняються дитячі будинки сімейного типу, а також власники нерухомості, загальна якої не перевищує:

Реклама:

150 кв. метрів загальної площі квартири;

300 кв. метрів загальної площі будинку;

100 кв. метрів загальної площі садового (дачного) будинку;

100 кв. метрів загальної площі господарських будівель;

30 кв. метрів загальної площі гаражу.

Органи місцевого самоврядування мають право встановлювати додаткові пільги.

Нарахування податку платникам податку - фізичним особам проводиться органами державної податкової служби.

Підставою для оподаткування є інформація щодо власників об'єктів оподаткування станом на 1 січня органів, що здійснюють реєстрацію прав на нерухоме майно, та інформація органів місцевого самоврядування.

Розрахунок податку з повідомленням про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами державної податкової служби платникам податку - фізичним особам за місцем їх проживання (місцем реєстрації) не пізніше 15 липня поточного року. Форма розрахунку встановлюється центральним податковим органом у порядку, визначеному законом, йдеться в проекті.

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом податкового періоду податок сплачується:

попереднім власником за період з 1 січня такого податкового періоду до початку місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування;

новим власником починаючи з місяця, в якому в нього виникло право власності.

Податок сплачується за місцем знаходження об'єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з Бюджетним кодексом України.

Податок сплачується фізичними особами - протягом податкового періоду до 15 листопада; юридичними особами - щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, йдеться в пропозиціях Кабміну.

За прогнозом міністра соцполітики Денисової,  1 січня 2009 року прожитковий мінімум для працездатного населення мав становити 770 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: