Тигіпко виступає за прозорість рефінансування

Неділя, 21 грудня 2008, 19:25
 

Національному банку України (НБУ) доцільно підвищити прозорість операцій з рефінансування банків, перейшовши до щоденного режиму оприлюднення даних про обсяги таких кредитів.

Про це заявив радник прем'єр-міністра, екс-голова НБУ Сергій Тигіпко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Потрібно змінити порядок рефінансування комерційних банків. На банки потрібно визначати ліміти і давати тільки необхідну ліквідність, тоді, коли вона їм необхідна ... Нічого страшного не буде, якщо ми будемо показувати, які банки і скільки купили валюти в кожен з днів, і які банки отримали яке рефінансування ", - сказав він журналістам.

За словами, Тигіпко, ці дані повинні оприлюднювати на веб-сайті Нацбанку.

Радник прем'єр-міністра вважає, що саме значні обсяги рефінансування спровокували прискорення девальвації гривні в грудні. Підвищення контролю за рефінансуванням може стабілізувати курс гривні в короткі терміни.

"Не було б гривні - не було б таких заявок і цін", - сказав фінансист.

При цьому, за словами Тигіпка, з урахуванням поліпшення ситуації з платіжним балансом реалістичним значення курсу є рівень 6,5 - 6,7 грн./дол.

"Експортери при 6,5 грн./дол. є абсолютно конкурентоспроможними", - підкреслив він.

За його словами, на перспективи платіжного балансу країни мають сприятливий вплив плани іноземних банків з рефінансування своїх "дочок" в Україні, а також дуже швидке скорочення обсягів імпорту.

Екс-голова Нацбанку, також підкреслив важливість регулярного спілкування центрального банку з керівниками комерційних банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: