Нацбанк підвищує резервування кредитів до 100%

Неділя, 21 грудня 2008, 14:37

Національний банк України  підвищує коефіцієнт резервування за валютними кредитами для позичальників, що не мають джерел надходження іноземної валюти, до 50-100% .

Підвищення здійснюватиметься у залежності від категорії кредитної операції.

Банки зобов'язуються резервувати відповідні суми за новими кредитами на окремому рахунку в Нацбанку.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".
з посиланням на  постанову НБУ, яка набирає сили 28 грудня 2008 року.

Реклама:

У супровідному листі до постанови  відзначається, що НБУ вніс зміни в порядок формування резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями: відповідні коефіцієнти резервування за валютними кредитними операціями  переглянуті, щоб недопустити росту кредитних ризиків банків.

Відповідно до документу, за валютними кредитами для безвалютних позичальників (укладеним після вступу в силу цієї постанови) установлюються коефіцієнти резервування на рівні: за категорією операції "стандартна"  - 50%, а за всіма іншими категоріями - 100%.

Раніше відповідні коефіцієнти резервування для таких позичальників були встановлені  за категорією  "стандартна" на рівні 2%; "під контролем" - 10%; "субстандартна" - 40%; "сумнівна" - 80%; "безнадійна" - 100%.

Для позичальників, що мають джерела надходження валюти, такі коефіцієнти збережені на рівні - 2%, 7%, 25%, 60% і 100% відповідно.

За кредитними операціями (здійсненими до вступу в силу постанови ) в інвалюті з позичальниками без джерел валютних надходжень банки зобов'язані формувати резерв із коефіцієнтами на колишньому рівні.

Крім того, відповідно до затверджених змін, банки зобов'язані здійснювати контроль за цільовим використанням наданих кредитів, відповідно до кредитних договорів.

При цьому, документом передбачається, що фізичні і юридичні особи - позичальники повинні одержувати найбільш низький рівень класифікації оцінки фінансового стану (на рівні "Д"), якщо в кредитних договорах з ними немає їхньої письмової згоди на передачу і поширення відповідної інформації через бюро кредитних історій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: