Мінфін пропонує Нацбанку підвищити облікову ставку до 18%

П'ятниця, 19 грудня 2008, 11:24 -
 

Національному банку (НБУ) пропонують підвищити облікову ставку з 12% до 18%.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України в п'ятницю.

"За резульататами наради запропоновано здійснити наступні заходи, що стосуються трьох блоків", - зазначається в повідомленні.

Перший блок стосується дій НБУ на валютному ринку України по застосуванню інтервенцій. Він включає пропозиції щодо участі на міжбанківському валютному ринку (продаж валюти) за курсом 8,95 грн. за 1 дол. США.

Другий блок рішень стосується обмеження попиту на іноземну валюту. Він включає пропозиції щодо повного припинення рефінансування комерційних банків (крім операцій з ОВДП).

Реклама:

До того ж, Мінфін пропонує підвищення ставки за кредитами "овернайт" та облікової ставки до 18%.

Третій блок рішень стосується наступного контролю або так званого "пост-аудиту" законності здійснення валютних операцій комерційними банками України. Він включає в себе наступні пропозиції:

1. Обов'язкове подання звітності банками про купівлю валюти для потреб клієнтів і для власних потреб щоденно та її використання в розрізі кожного клієнта/

2. Перевірка 20-ти комерційних банків, які займались валютними операціями з метою спекуляцій. Позбавлення таких банків валютних ліцензій.

"Це надзвичайно важливі першочергові дії, які перебувають у компетенції Національного банку України,  і, які здатні взяти під контроль ситуацію та стабілізувати обмінний курс національної валюти. У ситуації на валютному ринку, яка мала місце до вчорашнього дня, - велика спекулятивна складова, що не має під собою економічних підстав", - зазначив  Міністр фінансів Віктор Пинзеник/

Як повідомлялося, облікова ставка на рівні 12% утримується з 30 квітня 2008 року, тоді як з 1 січня 2008 року вона була підвищена з 8% до 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: