"Газпром" не може домовитися з "Нафтогазом"

Вівторок, 16 грудня 2008, 10:16
 

Делегація національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на чолі з Олегом Дубиною у вівторок продовжить переговори в Москві з постачання природного газу до країни.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-центрі НАКу.

Як повідомлялося, в понеділок делегація НАК "Нафтогаз України" на чолі з Дубиною прибула до Москви для проведення чергового раунду переговорів з ВАТ "Газпром".

Сторони мають намір обговорити розрахунки за імпортований "Нафтогазом України" у вересні-листопаді природний газ, умови його поставок для НАК і транзиту територією України в 2009 році. Планувався одноденний візит.

Голови російського й українського урядів 2 жовтня підписали меморандум про співробітництво у газовій сфері.

Одним з ключових положень документу є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року. При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати безпосередньо кінцевим споживачам України 7,5 млрд куб. м газу на рік.

Документом також підтверджено намір поетапного переходу на ринкові, економічно обгрунтовані та взаємоузгоджені ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу її територією. Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення НАК "Нафтогаз України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.

В кінці листопада Дубина домовився з головою "Газпрому" Олексієм Міллером про те, що "Нафтогаз України" до 1 грудня погасить швейцарськоиу газовому трейдеру RosUkrEnergo заборгованість за газ, що поставлений у вересні, і частину заборгованості за газ, поставленого у жовтні, - всього близько 550 млн. дол.

За даними RosUkrEnergo, на 2 грудня НАК перерахувала 268,7 млн. дол. Швейцарський газотрейдер також повідомив, що в грудні обсяг поставок "Нафтогазу України" оцінюється в 862,3 млн. дол., які необхідно сплатити до кінця року.

Віце-президент "Газпрому" Олександр Медведєв 12 грудня повідомив, що компанія запропонувала Києву компромісне рішення з врегулювання газової заборгованості України. Деталі запропонованого компромісу поки невідомі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!