"Газпром" і "Нафтогаз" не можуть поділити ринок України

Понеділок, 15 грудня 2008, 11:31
 

Делегація Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" на чолі з головою правління Олегом Дубиною в понеділок відбула до Москви для проведення чергового раунду переговорів з ВАТ "Газпром",

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-центр НАК.

Сторони мають намір обговорити розрахунки за імпортований "Нафтогазом України" у вересні-листопаді природний газ, умови постачання природного газу для НАК і його транзиту територією України в 2009 році і на довгостроковий період.

Як уточнили агентству в прес-центрі, візит заплановано як одноденний.

Як повідомлялося, 2 жовтня голови російського й українського урядів підписали меморандум про співробітництво у газовій сфері.

Одним з ключових положень документу є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року.

При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати безпосередньо кінцевим споживачам України 7,5 млрд куб. м газу в рік.

Документом також підтверджено намір поетапного переходу на ринкові, економічно обгрунтовані та взаємоузгоджені ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу її територією.

Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення НАК "Нафтогаз України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.

Минулої п'ятниці Юлія Тимошенко поклала провину за відсутність домовленостей на якісь сили, які перешкоджають її намірам усунути зі схеми посередника в особі швейцарського трейдера RosUkrEnergo.

"Всі дебати йдуть навколо цього. Тому переговори (з "Газпромом") проходять так важко. Всі інші питання - я не думаю, що вони є невирішеними", - цитує ії слова росйське видання "Время новостей".

При цьому вона не уточнила, хто конкретно - "Газпром" або інші українські чи російські особи - перешкоджають усуненню посередників з ринку. В RosUkrEnergo ситуацію відмовилися коментувати.

У чому полягає новий компромісний варіант погашення боргу, в "Газпромі" не розкривають. Але можна припустити, що концерн буде наполягати на збільшенні своєї частки на ринку,  до права реалізації всього імпортного газу.

Згідно з попередніми домовленостямя "дочка" російського концерну "Газпром збут Україна" має можливість продавати кінцевим споживачам 7,5 млрд кубометрів газу щорічно. "Нафтогаз" збирається імпортувати в 2009 році 55 млрд кубометрів.

Однак брати на себе додаткові фінансові ризики і продовжувати поставки на адресу партнера, який не розрахувався за цілий квартал, "Газпром" не збирається, йдеться в повідомленні видання.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: