Ющенко зайнявся порятунком ЗАлКа і ЗТМК

Понеділок, 15 грудня 2008, 07:44
 

Президент Віктор Ющенко заступився за Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК) і Запорізький тітаномагніевий комбінат (ЗТМК).

У п'ятницю він запропонував парламенту проголосувати за закон щодо прив'язки вартості електроенергії для цих підприємств до ціни на їхню продукцію на світових біржах, пише видання "Комерсант-Україна".

На думку народних депутатів, без прийняття цього документа робота заводів буде збитковою. Однак ініціатива президента вимагає підвищення оптової ціни на електроенергію на 2%, що збільшить загальні витрати інших споживачів на 480 млн. грн. на рік.

У президентському законопроекті "Про внесення змін до ст. 17 закону "Про електроенергетику" пропонується прив'язати тариф на електроенергію для ЗАлКа, підконтрольної російському "РусАлу" Олега Дерипаски, та державного ЗТМК до вартості їхньої продукції на світових біржах.

Це повинно забезпечити конкурентоспроможність комбінатів на світових ринках, відзначається в пояснювальній записці до документа.

ЗАлК і ЗТМК випускають специфічну продукцію: алюміній і технічний кремній, титанові напівфабрикати. Питома вага електроенергії в собівартості виробництва алюмінію складає 45,5%, губчатого титану - понад 30%.

2007 року тариф для ЗАлКа становив 0052 дол/кВт год. Для порівняння: в Норвегії підприємства алюмінієвої промисловості платять 0037 дол./кВт год, в США - 0033 дол., у Канаді - 0032 дол., в Росії - 0029 дол.

Про те, що тарифи на електроенергію у зарубіжних конкурентів нижче, говорять і на ЗТМК.

Реклама:

Диференційовані тарифи для окремих категорій підприємств вже вводилися 2000 року, коли прем'єр-міністром був Віктор Ющенко. Але 2005 року уряд Юлії Тимошенко їх скасував.

З того часу власники ЗАлКа і керівництво ЗТМК неодноразово зверталися до Кабміну з проханням повернути пільги, але їхні пропозиції відхиляли.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: