Настрої в Японії знижують позиції долара

Понеділок, 1 грудня 2008, 09:22
 

Долар і євро дешевшають у понеділок відносно японської ієни на побоюваннях, що рецесія в Японії змусить інвесторів перевести кошти з вкладень за кордоном в економіку країни.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Інвестори виводять кошти з операцій carry trade, що призвело до зростання курсу японської ієни відносно всіх основних валют.

Курс долара підвищується відносно єдиної європейської валюти через очікування зниження базової процентної ставки Європейського центрального банку (ЄЦБ) на цьому тижні.

Реклама:

Євро на 7:35 у понеділок коштувало 1,2675 дол. у порівнянні з 1,2691 дол. попереднього торговельного дня.

Курс ієни відносно єдиної європейської валюти склав на 7:35 у понеділок 120,68 ієни проти 121,22 на закритті ринку в п'ятницю.

Вартість японської валюти відносно долара підвищилася до цього часу до 95,21 ієни з 95,52.

"Японія знаходиться в стані рецесії, і позиції ієни, імовірно, будуть підсилюватися, - вважає валютний аналітик Commonwealth bank of Australia в Сіднеї Джозеф Капурсо. - У періоди поганого економічного клімату і неприйняття ризику японські інвестори тяжіють до репатріації капіталу".

Світова рецесія змушує інвесторів зменшувати обсяги угод carry trade, у ході яких беруться в борг грошові кошти в країнах з низькою процентною ставкою і здобуваються активи з більш високою прибутковістю, і за рахунок цього спреду інвестори одержують прибуток.

Японська ієна - найбільш популярний засіб фінансування операцій carry trade, оскільки ставка центробанку Японії є найбільш низькою серед розвинених країн світу - 0,3% річних. У США вона складає 1%, в єврозоні - 3,25%, в Австралії - 5,25% і в Новій Зеландії - 6,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!