Українські банки хочуть вижити за рахунок експортерів

П'ятниця, 28 листопада 2008, 16:23
 

Українські банки виступають за стабілізацію курсу гривні, для чого може виявитися необхідним примус експортерів до продажу валюти.

Про це повідомила прес-служба Асоціації українських банків (АУБ), передає агентство "Інтерфакс Україна".

"З боку банкірів пролунала критика нестабільності валютно-курсової політики в країні... Пролунали попередження, що невизначеність валютно-курсової політики є навряд чи не основною загрозою для банківської системи", - говориться в прес-релізі АУБ з посиланням на всеукраїнську нараду керівників банків.

Банкіри визнали наявність істотних ризиків з повернення валютних кредитів і констатували, що причетні до виникнення цієї проблеми.

Реклама:

Частина рефінансування Національного банку України (НБУ) направлялася кредитно-фінансовими установами на валютний ринок, що впливало на курс і, тим самим, підвищувало ризики неповернень за кредитами.

"Є межа курсу, поза якою система може стати неплатоспроможною через наявність великої частки портфелю валютних кредитів", - відзначається в прес-релізі, але не називається відповідний рівень курсу.

У ході наради пропонувалося введення обмежень на валютне кредитування і на некритичний імпорт.

Відповідно до прес-релізу, банкіри також вказали на наявність підстав для корупції при проведенні НБУ валютної політики і при здійсненні рефінансування.

За даними АУБ, узагальнені вимоги банків будуть подані до Нацбанку і парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: