Українські банки бояться перевірки МВФ

П'ятниця, 28 листопада 2008, 11:06
 

Отримання кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) може загрожувати серйозними проблемами українським банкам.

Після того як банкіри ознайомилися з методикою оцінки платоспроможності банків, на якій наполягає МВФ, вони стали виражати побоювання з приводу того, що капітал українських банків виявиться, з погляду аудиторів негативним, що вимагає докапіталізації.

Відмова від збільшення капіталу може стати перешкодою для отримання наступних траншів кредиту МВФ, пише видання "Комерсант-Україна".

Відповідно до підписаного головою НБУ Володимиром Стельмахом документу (постанови Нацбанку №389 "Про проведення діагностичної перевірки банків"), діагностику повинні пройти 34 банки. До 14 грудня - банки I групи (найбільш великі) і до 24 лютого 2009 року - банки II групи (великі).

Реклама:

Перевірку можуть провести лише вісім аудиторських компаній: українські "дочки" PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte, Ernst & Young, а також "БДО Баланс-Аудит", "РСМ АПіК", "Grand Thornton Україна", Baker Tilly Ukraine.

Постанова припускає проходження банками перевірки за методикою, запропонованої МВФ у рамках підписаного з Україною меморандуму про надання їй кредиту розміром 16,4 млрд. дол., до виділення НБУ наступного траншу фонду.

За "Програмою оцінки поточної і перспективної платоспроможності банку і його життєдіяльності в умовах кризи" буде проведена перевірка якості активів, ліквідності, позабалансових зобов'язань, оцінка регулятивного капіталу і його адекватності.

Аудиторські компанії здивовані вимогами МВФ і три дні поспіль вели переговори з його представниками і співробітниками банківського нагляду НБУ про перенесення термінів виконання аудиту.

Крім того, у компаній не вистачить співробітників, щоб одночасно провести аудит такої кількості кредитних установ.

"Перевірка за методикою МВФ - це складання томів інформації про кожен банк",- заявили в одній з компаній.

Однак аудитори не відмовляються проводити перевірку, очікуючи, що аудит кожного банку першої групи принесе їм 150-300 тисяч доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: